Stad Mechelen wil met een nieuwe campagne meer bewustzijn creëren rond de acties die de stad onderneemt om de duivenpopulatie in te perken. ‘Geef de duiven geen eten. De stad doet dit al’ is de slagzin van de sensibiliseringscampagne die over de hele stad zichtbaar zal zijn. “Het is vooral belangrijk dat Mechelaars beseffen dat ze zelf een actieve rol kunnen spelen.”
“Wij rollen deze campagne uit tijdens de zomervakantie omdat het probleem zich dan sterker manifesteert. De stad onderneemt al heel wat om de duivenpopulatie in te dijken, maar we hebben de hulp van de Mechelaar nodig om de overlast efficiënt aan te pakken”, stelt schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke. “Een deel van het probleem ligt immers bij mensen die duiven voederen. De duiven eten daardoor minder van het diervriendelijke voedsel dat de stad voor hen voorziet. Dat bevat een contraceptief middel, wat hun aantal binnen de perken moet houden.”
“De problemen met grote duivenpopulaties doen zich al jarenlang hoofdzakelijk in het stadscentrum en aan het station voor. De dieren berokkenen heel wat schade aan gebouwen en in de landbouw, en kunnen zelfs de volksgezondheid bedreigen. Duiven hebben zeker hun plaats in de stad, maar bij overpopulatie kunnen ze ziektes verspreiden”, zegt schepen van milieu Patrick Princen. “We werken overal in Mechelen aan het versterken van de biodiversiteit en het herstellen van natuurlijke evenwichten en dat stopt niet bij planten alleen. De slechtvalken op de toren zijn in dit geval de top van de voedselketen, maar ze kunnen bijvoorbeeld niet op tegen de groei van de duivenpopulatie. Het actief beperken van het aantal duiven blijft dan ook noodzakelijk.”
Campagne en andere maatregelen
“We willen in de eerste plaats informeren met deze campagne. Vaak handelen mensen vanuit onwetendheid”, stelt schepen Vanmarcke. “Op de poster en flyers van de bewustmakingscampagne staat een QR-code waarmee voorbijgangers meer te weten kunnen komen over het project. Velen weten bijvoorbeeld ook niet dat op het voederen van de duiven een GAS-boete staat, die kan oplopen tot 350 euro.”
Sinds enkele jaren slaagt stad Mechelen erin om de populatie in toom houden via een diervriendelijk op afstand bediend systeem van voedseldispensers. De jongste resultaten toonden een terugdringing van het aantal duiven met 20%.
“De campagne komt er naast andere maatregelen”, zegt schepen Vanmarcke. “Allereerst zijn er de voedseldispensers, maar ook onze gemeenschapswachten hebben een opleiding gekregen om proactief overlast op te sporen. Ze weten hoe ze meldingen adequaat kunnen aanpakken. Ook de slechtvalken van onze Sint-Romboutstoren dragen hun steentje bij. Duiven vormen voor hen een natuurlijke voedselbron.”
De campagne wordt uitgerold via affiches in het straatbeeld, via flyers en via raamstickers die horecazaken op hun terras kunnen bevestigen. Het gaat over een 36-tal terrassen in de binnenstad.