De Boerenbond voert twee campagnes met betrekking tot het welzijn van rundsvee. Eén campagne focust op het houden van honden aan de leiband, de tweede campagne moet het zwerfvuil op akkers en weilanden terugdringen. Mechelen en Willebroek staan achter deze campagnes om de lokale landbouwers te steunen.
Vandaag kwamen de verantwoordelijke schepenen Koen Anciaux van Dierenwelzijn en Landbouw Mechelen, Bavo Anciaux van Dierenwelzijn en Maaike Bradt van Landbouw Willebroek samen op de landbouwgronden van veehouder Ludo Slachmuylders om deze problematiek en de campagnes onder de aandacht te brengen.
Campagne Neospora
De Boerenbond startte dit jaar de campagne tegen Neospora en stelde bermborden beschikbaar. Hun leden bestelden al 360 borden om ze in de buurt van weiden en akkers te plaatsen. De slogan “Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn”, moet wandelaars sensibiliseren om honden aan de lijn te houden. Honden los laten lopen in landbouwzones lijkt misschien onschuldig, maar dit kan grote gevolgen veroorzaken.
Honden kunnen een voor hen verder de onschadelijke parasiet, Neospora verspreiden via hun uitwerpselen, waardoor koeienkalfjes dood of misvormd op de wereld kunnen komen. Ook weiden waarin geen koeien staan, vormen een besmettingsbron als er hondenuitwerpselen liggen. Het weidegras wordt gemaaid en dient als voeder voor koeien. Ook bij geiten en schapen kan het problemen veroorzaken.
690 sensibiliseringsborden tegen zwerfvuil
Over de hele provincie Antwerpen zijn er sinds 2017 in totaal 690 sensibiliseringsborden tegen zwerfvuil geplaatst. Met het initiatief ‘Mooimakers’, wil Vlaanderen zwerfvuil en sluikstorten tegengaan. Ook op het platteland blijft zwerfvuil een groot probleem.
Op het platteland ontsiert zwerfvuil bermen, akkers en weiden. Zwerfvuil op het platteland is niet enkel lelijk maar ook schadelijk voor mens, dier en milieu. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 3000 runderen in Nederland en Vlaanderen overlijden door letsels die ze oplopen als gevolg van zwerfvuil op het platteland. De kosten belopen in Vlaanderen tussen de 4,5 en 6,8 miljoen euro. Een niet te onderschatten schadebedrag voor de sector, dat tot op heden onder de radar bleef.
“De Boerenbond wil met deze twee campagnes het gezondheidsrisico voor dieren beperken. Mensen kunnen op een eenvoudige manier hieraan meewerken. Enerzijds door gebruik te maken van één van onze hondenweiden in onze steden en gemeenten. Anderzijds door geen zwerfvuil achter te laten in de buurt van weiden en akkers. Uiteraard staan wij achter deze boodschap. Bovendien worden niet alleen de landbouwers geholpen, ook houden we zo onze natuur netjes en aangenaam voor iedereen”, aldus schepen van Dierenwelzijn en Landbouw, Koen Anciaux.
“Ook Willebroek gaat meer inzetten op sensibilisering rond deze twee belangrijke thema’s. Het afval is niet zichtbaar en kan dus niet preventief verwijderd worden. Hierdoor gaan machines kapot en verliezen landbouwers kostbare tijd. Bovendien kan het afval in het voedsel van de dieren terecht komen waardoor ze kunnen sterven met grote gevolgen voor onze samenleving” zeggen schepenen Bavo Anciaux van Welzijn en Maaike Bradt van Landbouw Willebroek.
De bordjes
Er zijn jammer genoeg heel wat landbouwers en plattelandsbewoners die ermee geconfronteerd worden, wat blijkt uit het feit dat de Antwerpse land- en tuinbouwers heel snel 690 bordjes bestelden om in hun berm te plaatsen. In heel Vlaanderen staan er nu meer dan 13.400. Met de bermbordjes roepen de landbouwers iedereen op om het platteland mee proper te houden. Goed voor mens, dier en milieu.
De borden worden geplaatst langs Antwerpse akker- en weideranden. Op de borden staat een foto van een landbouwer met een duidelijke oproep : ‘Ik hou het hier proper, jij toch ook?’. Er zijn ook bordjes met koeien die de sprekende slogan dragen: ‘Wij houden niet van blik en ander afval, hou jij het mee proper?’.