In 2015 maakte de dienst Monumentenzorg een dossier op voor de restauratie van de natuurstenen monelen en glas-in-lood ramen van het schip van de kerk. Deze vertoonden immers ernstige schade. De natuurstenen monelen waren op verschillende plaatsen gebarsten door de druk van de roestvorming op de ijzeren raambruggen. Van de glas-in-loodpanelen waren verschillende glaskalibers gebroken en de glaspanelen stonden op vele plaatsen bol.
Uitvoering van de werken
De restauratiewerken werden uitgevoerd door aannemer Van Loy & Cie uit Herselt.
Na demontage van de glas-in-loodpanelen werden de natuurstenen monelen waar nodig gedemonteerd en deels vernieuwd en gerestaureerd. Voor de nieuwe stukken werd Euvillesteen gebruikt, de restauratie gebeurde met natuursteenmortel. Alle natuursteen werd gereinigd.
De glas-in-loodpanelen werden in het atelier van onderaannemer Vitrotech uit Iddergem gereinigd, gebroken glaskalibers werden vervangen en het geheel werd herlood. De geroeste raambruggen werden vervangen door nieuwe exemplaren in RVS (roestvrij staal).
Na herplaatsing van het glas-in-lood werden aan de binnenzijde van de kerk de pleisterwerken plaatselijk hersteld en geschilderd. Ook werd het en schilderwerk van het houten schrijnwerk van de sacristie aan de zuidzijde en de weekkapel aan de noordzijde hersteld.
Erkenning als monument
In 1985 werden de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met inbegrip van het kerkhof en de kerkhofmuur beschermd als dorpsgezicht. De kerktoren werd beschermd als monument. “Deze kerk heeft al heel wat te verduren gehad en is meerdere malen gerestaureerd. We zullen altijd zorg blijven dragen voor het monument en daarom gaan we grote of kleine renovaties niet uit de weg”, zegt schepen Koen Anciaux (Open Vld), schepen van Monumentenzorg.
Kostprijs
De kostprijs van de werken bedroeg ca. 180.000,00 euro (incl. btw). Voor deze werken ontving de stad Mechelen een subsidie van ca. 48.500,00 euro van de Vlaamse Overheid.
Foto: Stad Mechelen