Nieuws

woensdag 5 juni 2019 20:58 - Mechelen

Mechelse groepsaankoop LED groot succes

Mechelen Klimaatneutraal en Klimaan vzw zijn tevreden met de resultaten van de samenaankoop van ledverlichting die ze gezamenlijk organiseerden. De campagne Led op! liep van half november 2018 tot eind april 2019 en overtuigde 108 Mechelse gezinnen om samen bijna 1400 ledlampen aan te kopen.

In het najaar van 2017 werd er door de dienst duurzame ontwikkeling en energie van de stad Mechelen een dossier ingediend voor de klimaatsubsidie van de provincie Antwerpen. In maart 2018 werd Mechelen één van de zes laureaten van de klimaatsubsidie van 75 000 euro voor het project Leenlicht. Dat project bestaat uit twee grote onderdelen:

1. De verdere uitrol van licht als dienst bij meerdere gebouwen van Groep Mechelen: De opdracht is intussen gegund aan Trilux bvba en de aanpassingswerken starten in augustus.
2. Led op!, de samenaankoop ledverlichting: Deze actie liep inmiddels af en was erg succesvol.

De samenaankoop Led op! liep oorspronkelijk enkel van november tot december 2018, maar werd omwille van het succes in januari 2019 verlengd tot eind april.

Na Mechelen begon de samenaankoop ook te lopen in Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Duffel en Willebroek. Zelfs inwoners van Leuven, Antwerpen en Hofstade meldden zich aan. In totaal 190 gezinnen kochten samen 2450 ledlampen voor een bedrag van 10 750 euro. Goed voor een CO2-reductie van naar schatting 34 ton per jaar gedurende de totale levensduur van de lamp van 20 jaar. Dat is ongeveer wat een gemiddelde wagen (120g/km) uitstoot als die dat jaar 285 000 kilometer zou afleggen. De besparing heeft hetzelfde effect als wanneer er 3 hectare bos zou aangeplant worden.

Schenking
Daarnaast was het als particulier ook mogelijk om ledlampen te schenken voor een sociaal doel. 30 gulle gevers schonken samen 122 ledlampen, goed voor een bedrag van 430 euro. Het opgehaalde bedrag wordt integraal besteed aan energiezuinige verlichting in De Keeting vzw.

Aan de actie was ook een groepscompetitie gekoppeld. Zo kon je als straat, wijk, buurthuis of vereniging ervoor gaan om de meeste lampen te vervangen. Klimaan niet meegeteld, kochten de sympathisanten van Natuurpunt de meeste ledlampen, zo’n 30% van het totaal. Daarna volgen vrienden van de Klusbib, de wijkwerking Nekkerspoel, P.G. Frassati en ten slotte bewoners van de Colomawijk.

Energietransitie
Klimaan vzw is een burgercoöperatie uit de regio Mechelen die zich inzet voor het klimaat. Met de actie Led op! wilden ze burgers informeren en overhalen van hun oude verlichting te vervangen door ledverlichting. Volgens de coöperatie gaat ongeveer 15% van het elektriciteitsverbruik bij particulieren thuis naar verlichting. Met ledlampen kan het verbruik 50% tot 90% dalen.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar