Nieuws

maandag 3 juni 2019 23:10 - Bonheiden - Mechelen - Puurs-Sint-Amands - Sint-Katelijne-Waver - Willebroek

Uitbreiding van PMD-zak pas in 2021 in IVAREM-gemeenten

De sorteerboodschap voor PMD breidt uit. Vanaf 2021 mogen heel wat meer plastic verpakkingen in de PMD-zak dan nu het geval is. De overgang gebeurt geleidelijk aan. Voor de inwoners van IVAREM [1] zal dit pas vanaf 1 januari 2021 zijn. In de tussentijd blijft de ‘normale’ PMD-zak en de roze zak bestaan.

De sorteerregels van de blauwe PMD-zak zorgen al jaren voor verwarring en dan vooral de P-fractie. Momenteel zijn enkel plastic flessen en flacons welkom in de PMD-zak. Het gevolg is verwarring bij de burger die correct probeert te sorteren en een hele boel plastic die op die manier niet in het recyclagecircuit terecht komt.

Om een antwoord te bieden op die problematiek ontwikkelde IVAREM in 2010 de roze zak. In die zak mogen alle plastics die niet welkom zijn in de blauwe zak: potjes, botervlootjes, kapstokken, folies … De roze zak was onmiddellijk een groot succes. In 2018 werd er nog 2429 ton gemengde plastics ingezameld (goed voor 9,34 kg per inwoner).

Fost Plus kondigde in 2017 aan dat zij vanaf 2019 alle soorten verpakkingsplastic zal toelaten in de PMD-zak. De uitrol van de nieuwe blauwe zak zal over 2 jaar gespreid worden en in drie golven gebeuren. Vanaf 1 januari 2021 zal de nieuwe, uitgebreide P+MD-zak beschikbaar zijn voor alle Belgische gezinnen. De geleidelijke invoering geeft alle betrokken partijen (intercommunales, inzamelaars, sorteercentra en recyclagefabrieken) de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren en nieuwe sorteer- en recyclagevoorzieningen te ontwikkelen.

IVAREM is tevreden met dit scenario omdat het voor de burger een grote vereenvoudiging en een verhoging van de service betekent. Ze heeft wel nog enkele vragen: wat met de plastics die geen verpakking zijn zoals speelgoed, kapstokken en bloempotjes? Die plastics mogen momenteel in de roze zak van IVAREM, maar zouden niet welkom zijn in de nieuwe blauwe P+MD-zak.

“De invoering van de nieuwe, uitgebreide, P+MD-zak zal bij de gemeenten van het IVAREM-gebied pas op 1 januari 2021 gebeuren. Samen met enkele andere intercommunales werden wij door Fost Plus ingepland in de laatste golf van de overgangsperiode. Jammer dat onze inwoners zo lang geduld zullen moeten uitoefenen, maar de beslissing ligt buiten IVAREM. Tot die tijd blijft de ‘normale’ PMD-zak bestaan en blijft IVAREM de roze zakken inzamelen aan huis en op de recyclageparken. In de loop van 2020 starten we met een uitgebreide informatiecampagne om de burgers op de hoogte te brengen van de nieuwe sorteerboodschap. Hopelijk hebben we dan ook een antwoord voor de plastics die geen verpakkingen zijn”, besluit Koen Anciaux, voorzitter IVAREM.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Bonheiden

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Puurs-Sint-Amands

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Sint-Katelijne-Waver

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Willebroek

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar