Nieuws

dinsdag 14 mei 2019 18:22 - Mechelen - Provinciaal nieuws Antwerpen

Weer een beetje meer Vrijbroekpark met de Wilgernis

Gisteren opende gedeputeerde Jan De Haes een nieuw stuk Vrijbroekpark.

Deze uitbreiding van het park is een knap staaltje van historisch landschap. Het moerassige weiland ziet er nog precies hetzelfde uit als 300 jaar geleden. Je maakt er bovendien kennis met onze nieuwe collectie wilgen.

Geschiedenis

Tussen 1771 en 1778 maakte Joseph de Ferraris gedetailleerde kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden in opdracht van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Je zal dezelfde grachten, weiden en bomenrijen herkennen als op de kaart. Tussen 1999 en nu kocht de provincie Antwerpen beetje bij beetje verschillende gronden aan rondom de hotelruïne. Deze uitbreiding van het Vrijbroekpark maakte het mogelijk om een wandelpad aan te leggen dat start achter de grote vijver en eindigt bij de hondenweide. Deze bosgebieden werden aangeduid als ‘de nieuwe wildernis’. De natuur mocht hier immers wat wilder blijven.

Salicetum

Vandaag openen we de wandelpaden voor het publiek en is de nieuwe wildernis van naam veranderd. Het is de ‘Wilgernis’ geworden, een unieke verzameling van wilgen. Het idee om een Salicetum aan te leggen ontstond in de zomer van 2017. Sonja Deneve, natuurgids en grote wilgenfan, stelde ons voor om een Salicetum aan te leggen. Het werd al snel duidelijk dat dit een grote meerwaarde voor het park zou zijn. Wilgen houden van water, en voelen zich thuis in dit moerassig gebied.

Dankzij de connecties van Sonja Deneve arriveerden in januari 2018 de eerste wilgenstekken uit Kew Gardens, Londen. Nog diezelfde maand zijn er wilgenstekken opgehaald bij het arboretum van Lebbeke. Deze stekken werden door de stielmannen vakkundig verzorgd in de serre zodat ze de winter zouden overleven. Ondertussen had Sonja ook wilgenstekken meegebracht uit Helsinki, Finland. Deze werden samen met de andere stekken verzorgd in de serre. Tot slot tijdens het bezoek aan de Botanische Tuin in Bonn in maart 2018, zijn er nog een reeks wilgenstekken ontvangen.

In mei is er een proefveld aangelegd zodat de wilgen buiten gepland konden worden. Deze wilgen hebben de hitte van vorige zomer goed doorstaan. De stekken die voldoende groot waren om te verplanten, kregen in maart 2019 hun vaste plaats in de Wilgernis.

Als Provinciaal Groendomein zet Vrijbroekpark heel erg in op natuureducatie. Het hoofddoel van dit Salicetum is het aantonen hoe belangrijk wilgen zijn voor de biodiversiteit (woonplaats voor heel wat dieren, voedsel voor bestuivers,…), dat ze een belangrijk onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed en dat ze gebruikt worden in de geneeskunde (salicylzuur in aspirine). Onze collectie toont ook hoe omvangrijk deze soort is. Momenteel zijn er 70 wilgensoorten aangeplant in de Wilgernis. Wereldwijd zijn er zo’n 450 soorten wilgen. We hopen onze collectie uit te breiden tot 100 soorten.

Openingsfetival

Met de leuze ‘Waar een weg is, is een wilg’ is de Wilgernis vandaag officieel geopend. Dit jaar is een feestjaar in het park, 90 jaar Vrijbroek. Daarom zijn de bezoekers ook uitgenodigd om de opening van dit nieuw stuk groen samen te vieren. Komend weekend zijn er twee feestelijke gelegenheden in de Wilgernis!

Zaterdag 18 mei wordt de opening gevierd met een familie-evenement. Je kunt er die dag tussen 13 en 18 uur o.a. komen proeven van bushcraft, een nieuwe wandeling uittesten en speuren naar kriebeldiertjes. We voorzien ook een hapje en drank. Meer info vind je op www.provincieantwerpen.be via kalender Vrijbroekpark.

Zondag 19 mei zijn de joggers welkom om de Wilgernis samen in te lopen. Afspraak om 10 uur aan het begin van het Vlonderpad.

Foto: Koen FasseurKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Provinciaal nieuws Antwerpen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar