Nieuws
Kai-Mook

dinsdag 14 mei 2019 11:24

Kai-Mook wordt 10 jaar en ZOO Planckendael viert

ZOO Planckendael viert de bekendste olifant met feestweekend

Zondag 17 mei 2009 om 8.40 uur: Heel het land stond op z’n kop en was in feeststemming bij de geboorte van de eerste Belgische olifant. Dit kleine wonder stal onmiddellijk alle harten. Een unieke en blije gebeurtenis met één van de meest opvallende live-streamings van die tijd. Meer dan 100 000 mensen volgden live de geboorte. Dat kleine olifantenwonder verhuisde drie jaar later met haar familie naar een nieuw en groot verblijf in ZOO Planckendael en ze werd er vorig jaar ook mama van Tun Kai. De geboorte van Kai-Mook was de start van het corridorproject in India. Zo helpen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael deze dieren in hun leefgebied. Om de olifanten en Kai-Mook hier blijvend onder de aandacht te houden, viert ZOO Planckendael heel het verjaardagsweekend 17,18 en 19 mei. Alle kinderen die, net als Kai-Mook 10 jaar zijn of dit jaar 10 worden (geboren in 2009), krijgen gratis toegang gedurende het hele weekend.

Verzorger Cedric Goethals: “Ik denk nog vaak terug aan het mooiste moment in mijn leven als olifantenverzorger: toen baby Kai-Mook na de geboorte rechtstond op haar pootjes en onmiddellijk begon te drinken bij haar mama! Zo’n opluchting en zo mooi!”

Verjaardagsweekend
Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei viert ZOO Planckendael groots: met gratis toegang voor alle kinderen die dit jaar ook 10 jaar zijn of worden (geboren in 2009). Bovendien krijgen de olifanten elke dag van dit weekend een verjaardagstaart. Afspraak om 15.00 uur aan de olifantenlodge. Verjaardagskaartjes of tekeningen mag je afgeven in de shop van ZOO Planckendael zodat ze de olifantentempel kunnen sieren.

Kweekgroep in Planckendael
Planckendael speelt een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische olifant. De olifantentempel huisvest een vrouwenfamilie met twee baby’s en een kweekstier. Stier Kanvar kwam onlangs uit ZOO Antwerpen naar ZOO Planckendael. Hij is de toekomstige papa voor de volgende generaties.

Bedreigde olifanten, hier en in India
Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond: de mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.

Enkele indrukwekkende cijfers:
– 1,2 miljoen bezoekers op de website
– 60 000 mensen keken tegelijkertijd naar het livemoment van de geboorte, nooit gezien in België
– naamwedstrijd: 7500 inzendingen
– 4,4 miljoen geboortekaartjes verstuurd in heel België
– 173 675 euro verzameld ten voordele van het K-Groeiplan en India
– 18 juni 2012: verhuis olifantenfamilie naar Planckendael
– 13 januari 2018: Kai-Mook wordt in ZOO Planckendael mama van Tun-Kai
– 17 mei 2019: Kai-Mook wordt 10 jaar. Gelukkige verjaardag!

Foto: Kai-Mook toen ze 3 dagen oud was (commons.wikimedia.org)Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar