Nieuws

woensdag 10 april 2019 17:14 - Mechelen

Elke ruimte in Het Predikheren krijgt eigen naam

De verschillende ruimtes in Het Predikheren krijgen elk een eigen naam, met als rode draad “mensenrechten”

Zaal Mandela. Zo zal de polyvalente ruimte in Het Predikheren voortaan heten, uiteraard verwijzend naar de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela. Ook Eleanor Roosevelt, Emile Zola, Fatima El Mernissi, Hannah Arendt en Salman Rushdie krijgen een belangrijke plaats in het nieuwe bibliotheekgebouw. “Allemaal mensen die zich tijdens hun leven ingezet hebben voor mensenrechten”, verklaart cultuurschepen Björn Siffer (Groen).

Polyvalente ruimte 'Mandela'

Polyvalente ruimte ‘Mandela’

De renovatie van Het Predikheren loopt op zijn einde. De ontwerper is momenteel bezig met het vormgeven en aanbrengen van alle signalisatie, onder meer de naamgeving van de zalen. In het voormalig predikherenklooster is een polyvalente zaal op het gelijkvloers, die gebruikt zal worden voor lezingen, optredens en recepties, en vijf vergaderlokalen op de eerste verdieping, waar vergaderingen, opleiding, workshops en ateliers kunnen plaatsvinden. Rode draad doorheen het historisch gebouw is natuurlijk de bibliotheek, waarin de stad de komende jaren wil focussen op mensenrechten.

Geweten van Mechelen
“Het Predikheren is gevestigd in het symbolisch geweten van Mechelen. Verschillende instellingen in deze vernieuwde stadswijk doen ons terugblikken naar het verleden, zoals onder meer Kazerne Dossin en het stadsarchief. Maar ze gaan ook over herstel en hoop. Het Predikheren als culturele, dynamische en laagdrempelige hotspot van Mechelen vormt daar het sluitstuk van”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer. “Omwille van de ligging en de educatieve rol van Het Predikheren vonden we het interessant om de namen van de verschillende ruimtes te linken aan belangrijke schrijvers, denkers of activisten die zich tijdens hun leven hebben ingezet voor mensenrechten. En even veel mannen als vrouwen”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

“De namen moesten internationaal herkenbaar zijn, gezien de toeristische aantrekkingspool in de stad en omdat we Het Predikheren volop willen inzetten als Special Meeting Venue voor internationale meetings”, aldus burgemeester Bart Somers. “Schrijvers en filosofen leggen bovendien de link naar de bibliotheek. Het Predikheren wil een vrijplaats zijn voor open debat. Alle initiatieven om in dialoog te gaan moeten een plaats krijgen in deze unieke, historische setting. De keuze voor klinkende namen moet die ambitie ondersteunen.”

Symboliek
De lijst met mogelijke namen werd samengesteld door medewerkers van de bibliotheek en er werd ook aan de experten van Kazerne Dossin gevraagd om input. Het schepencollege keurde uiteindelijk deze zes namen goed:

De polyvalente zaal op het gelijkvloers heet voortaan Zaal Mandela. Nelson Mandela (1918-2013) behoort tot de bekendste strijders voor mensenrechten uit de geschiedenis. Hij verbleef maar liefst 28 jaar lang in de gevangenis op Robbeneiland voor zijn verzet tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Na zijn vrijlating slaagde hij erin de Apartheid af te schaffen. Hij wordt daarmee gezien als de grondlegger van een nieuw democratisch Zuid-Afrika en kreeg daarvoor in ’93 de Nobelprijs voor de Vrede. Mandela was president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999.

Lokaal 1.1 op de eerste verdieping heet voortaan Roosevelt. Anna Eleanor Roosevelt (1884-1962) was erg sociaal geëngageerd en zette zich vooral in voor de gelijke behandeling van vrouwen. Ze was twaalf jaar lang First Lady van de Verenigde Staten en speelde na de Tweede Wereldoorlog een grote rol in het opstellen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en in het vaststellen van basisrechten voor Amerikanen. Eleanor zorgde voor hogere lonen voor Afro-Amerikanen en vrouwen.

Lokaal 1.2 op de eerste verdieping heet voortaan Zola. Emile Zola (1840-1902) was één van de belangrijkste Franse schrijvers van de 19e eeuw en liet zich met de vlammende open brief J’Accuse (Ik beschuldig), n.a.v. de Dreyfus-affaire, kennen als mensenrechtenactivist avant la lettre.

Lokaal 1.3 op de eerste verdieping heet voortaan El Mernissi. Fatima El Mernissi (1940-2015) was een Marokkaanse sociologe en auteur die de strijd aanging voor gendergelijkheid in de Arabische wereld. Haar oeuvre verkent de relatie tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld.

Lokaal 1.4 op de eerste verdieping heet voortaan Arendt. De Duits-Amerikaanse Hannah Arendt (1906-1975) was een belangrijke politiek filosofe van de twintigste eeuw. In haar boek The Origins of Totalitarianism vraagt ze zich af hoe totalitaire regimes als nazi-Duitsland en bolsjewistisch-Rusland kunnen ontstaan, hoe het mogelijk is dat een democratie van individuele rechten verloren gaat en het kwaad zich zo eenvoudig manifesteert.

Lokaal 1.5 op de eerste verdieping heet voortaan Rushdie. Salman Rushdie (°1947) kon als groots schrijver en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting niet ontbreken in de nieuwe bibliotheek van Mechelen.

Foto’s: Stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar