Nieuws
Huis van het Kind Mechelen

vrijdag 15 maart 2019 16:42 - Mechelen

Huis van het Kind versterkt dienstverlening

Het Huis van het Kind versterkt het Mechelse aanbod van gezins- en opvoedingsondersteuning met twee nieuwe activiteiten: Peuterpret en Kleurdoos. Daarnaast voorziet het Huis van het Kind ook nieuwe spreekuren voor de eerstelijnspsycholoog en het Groeipakket.

“Als ouder sta je er in Mechelen niet alleen voor”, zegt schepen van Sociaal Beleid en Gezin Gabriella De Francesco (Groen). “Met het Huis van het Kind zetten we in op opvoedingsondersteuning, gezondheidspreventie, spel en ontmoeting. Afgelopen jaar had het Huis van het Kind 3800 contacten met gezinnen en opvoedingsverantwoordelijken, voornamelijk als consultatiebureau.”

Als consultatiebureau voor het Jonge Kind werkt het Huis van het Kind samen met Kind en Gezin, Thuishulp vzw en Kind en Preventie vzw voor de medische, psychosociale en pedagogische opvolging van kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Groeipakket en eerstelijnspsycholoog
Nieuw in het aanbod spreekuren is onder andere het Groeipakket. Door de hervorming van de kinderbijslag spreken we niet meer over geboortepremie en kinderbijslag, maar over startbedrag en basisbedrag. Afhankelijk of je reeds kinderen hebt of niet, spelen er andere regels. Ouders kunnen tijdens het spreekuur Groeipakket ontdekken wat dat voor hun gezin precies inhoudt.

De eerstelijnspsycholoog van CGG De Pont biedt tijdens een ander nieuw spreekuur toegankelijke en kortdurende zorg aan kinderen en jongeren, aan hun ouders of gezin. “Door de interventies van de eerstelijnspsycholoog kunnen we vaak preventief zorg verlenen”, zegt Gabriella De Francesco.

Kleurdoos en Peuterpret
Creatieve stimuli zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Daarom biedt Inloopteam De Nieuwe Weg, partner in het Huis van het Kind, elke eerste en derde woensdag van de maand ‘De Kleurdoos’ aan in de bibliotheek. “Dat is een ontmoetingsmoment voor (aanstaande) ouders met jonge kinderen om samen met andere jonge gezinnen te snoezelen, te knutselen, te genieten van een voorleessessie”, zegt Gabriella De Francesco.

Het nieuwe aanbod ‘Peuterpret’ voorziet dan weer in een avontuurlijk parcours voor kinderen tot 2,5 jaar en hun mama, papa, grootouders of babysit. De kindjes kunnen in een speelpunt wennen aan andere kinderen, een andere omgeving, andere volwassenen. Zo zal de stap naar de kleuterschool kleiner zijn. De Peuterpretsessies i.s.m. Buurtsport gaan door in Den Abeel op vrijdagvoormiddag.

Andere activiteiten
In de opvoedingswinkel kunnen opvoedingsverantwoordelijken terecht voor pedagogisch advies voor kinderen van 0 tot 21 jaar. Infoavonden, workshops en oudercursussen worden bekend gemaakt via een driemaandelijkse activiteitenkalender. De opvoedingswinkel had afgelopen jaar 447 contacten.

Daarnaast biedt het Huis van het Kind ook een spreekuur aan voor vragen omtrent kinderopvang, zwangerschap en geboorte en plant het tal van ontmoetingsmomenten en workshops samen met partners in de wijken.

Over Huis van het Kind
Het Huis van het Kind werd eind 2014 erkend door de Vlaamse Overheid en zet in op het versterken van én de uitbouw van het Mechelse aanbod van gezins- en opvoedingsondersteuning.

Het Huis van het Kind is fysiek ondergebracht in het Sociaal Huis Mechelen (Lange Schipstraat 27) en is een samenwerking van Thuishulp vzw, Kind en Preventie vzw, Kind&Gezin, Steun op Maat (De Lage Drempel vzw), Samenlevingsopbouw, Opvoedingswinkel, Inloopteam De Nieuwe Weg, CKG Betlehem Sociaal Huis Mechelen.

Overzicht activiteiten en spreekuren:

• Spreekuur Kinderopvang : woensdag 13u-16u
• Spreekuur Zwangerschap & Geboorte: donderdag 13-15u
• Spreekuur Groeipakket: donderdag 13-16u
• Eerstelijnspsycholoog: vrij spreekuur, maandag 9-11u of op afspraak
• Opvoedingswinkel: dinsdag 9.30- 12u, woensdag 9-12u en van 13u30-16u30, donderdag 16u- 18u30 of op afspraak
• Kleurdoos (in de bib): elke eerste en derde woensdag van de maand 15u-16u
• Peuterpret (Den Abeel): elke vrijdag 9.30-11u30 (niet tijdens schoolvakanties)Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar