Nieuws
Politie Rupel

donderdag 14 februari 2019 23:32 - Boom - Hemiksem - Rumst

Politie Rupel onderschept drie bedrijven die illegaal afval lozen

Speurders van de Lokale PolitieZone Rupel hebben in 2018 verschillende grootschalige onderzoeken afgerond naar inbreuken op de milieuwetgeving.

Een bedrijf in metaalzandstralen en poederlakken uit Boom bleek een illegale vestiging te hebben aan de overkant van de Rupel waar de activiteiten zonder enige milieuvergunning werden uitgeoefend. Alle geproduceerde schadelijke stoffen werden zonder enige filter de lucht in geblazen. De echte zaakvoerder gebruikte daarnaast stromannen om zich strafrechtelijk buiten schot te houden. Bovendien werden de verkregen inkomsten verborgen gehouden voor de fiscus door het niet indienen van BTW- en belastingaangiftes. In totaal werd een vordering van 1,8 miljoen euro ingediend bij de rechtbank tegen de effectieve zaakvoerder. De zitting zal plaatsvinden op 18 maart in Antwerpen.

Tijdens een controle van de milieu-inspectie kwam bij een bedrijf uit Hemiksem een illegale lozing van een opslagterminal van chemische producten aan het licht. Uit verder onderzoek bleken deze lozingen al te gebeuren sinds 1997. Het bedrijf nam de nodige maatregelen om deze illegale lozingen te stoppen. De strafrechtelijke procedure voor de rechtbank werd ingesteld.

Een schroothandelaar uit Rumst zamelde gedurende twee jaar zonder vergunning koeltogen in. Hij ontmantelde deze tot schrootijzer. Zonder vergunning en zonder de nodige maatregelen kwam het schadelijke freon gas in de atmosfeer terecht, waar het bijdraagt aan het gat in de ozonlaag. De activiteiten werden meteen bestuurlijk stilgelegd. Het Antwerpse parket stelde een gerechtelijke procedure in met het oog op een strafrechtelijke veroordeling en een financiële compensatie voor de milieuschade. Zitting op 25 maart.

foto: Reflex – radioreflex.beKlik hier voor meer nieuws uit de regio Boom

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Hemiksem

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Rumst

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar