Nieuws
abatoir ferme spookhotel

donderdag 14 februari 2019 23:14 - Mechelen

Abattoir Fermé draait film in Mechels Cultuurcentrum

Artistiek leider van Abattoir Fermé Stef Lernous moest en zou nog stunten als stadsartiest van Mechelen. Dat doet hij, met niet minder dan een Vlaamse fictiefilm, opgenomen in een spookhotel dat Abattoir Fermé in het Cultuurcentrum bouwde. In de film is een figurantenrol weggelegd voor 100 Mechelaars. De filmopnames lopen heel de maand maart en nadien wordt het decor gebruikt voor een tentoonstelling over 20 jaar Abattoir Fermé.

Filmset
De pers kreeg donderdagochtend een eerste blik achter de schermen van de nieuwste productie van Abattoir Fermé, onder artistieke leiding van Mechels Stadsartiest Stef Lernous. Het gaat dit keer niet om een theatervoorstelling, maar wel om een Vlaamse langspeelfilm. Daarvoor werden de bovenste expozalen van het Cultuurcentrum van Mechelen gedurende de maanden januari en februari omgetoverd tot een filmset. Een groezelig decor, een vuil hotel, verlaten en spookachtig, met losgekomen behangpapier, krakende deuren en spinnenwebben in alle hoeken. Een echte Abattoir-look, zeg maar.

Veel meer wil de artistiek leider van het gezelschap nog niet kwijt over de film: “Voor het verrassingseffect”, pronkt Stef Lernous, die ook het scenario geschreven heeft en de film zal regisseren. “Ergens weten de mensen al wel wat ze van Abattoir Fermé mogen verwachten en toch zal deze productie iets totaal anders zijn. Niet ‘the usual’, maar uiteraard met de nodige kwinkslag. Deze opvolging van scènes moet werkelijk alle verbeelding overtreffen.”

En dat er gigantisch veel mensen zullen meedoen, dat ook. Niet alleen professionele acteurs van theatergezelschap Abattoir Fermé, maar ook Mechelaars zonder acteerervaring. Stef Lernous is voor de leukste en meest theatrale scène in de film nog op zoek naar zo’n 100 figuranten, die al dansend en drinkend zullen feestvieren op de filmset: “We hebben binnen ons eigen netwerk al een aantal mensen aangesproken en ons productieteam gaat ook willekeurig mensen aanspreken op straat, maar we hopen dat we via deze weg nog tientallen mensen kunnen warm maken om mee te doen. Moet je kunnen acteren? Nee. Moet er een hoek af zijn? Ja. En zelfs als dat niet het geval is, dan zorgen wij daar wel voor.”

Honkvast
Dat Abattoir Fermé voor het Cultuurcentrum als filmlocatie kiest en specifiek op zoek is naar Mechelse figuranten, heeft natuurlijk alles te maken met de geboortestad van Abattoir Fermé en het stadsartiestschap van artistiek leider Stef Lernous. In september 2017 volgde hij Danny Ronaldo op als stadsartiest van Mechelen en dat blijft hij tot en met augustus dit jaar. Abattoir Fermé mag dan internationaal grote successen boeken, altijd keert het gezelschap terug naar haar roots in Mechelen.

Schepen van Cultuur Björn Siffer: “Mechelen onderging de voorbije jaren een metamorfose op het vlak van stadsvernieuwing: gevels en straten werden opgepoetst en stadskankers maakten plaats voor nieuwe, aangename buurten. Stef Lernous en zijn gezelschap zijn in diezelfde periode enorm gegroeid en kregen ondertussen zowel lokaal, in Vlaanderen, als wereldwijd erkenning voor hun artistieke bijdrage. Die bijdrage is uniek. Stef kijkt verder dan de façade. Hij valoriseert de groezeligheid, de volksheid, de aardsheid. In die zin is de keuze voor Stef een keuze om eens achter de klinische representatie van onze stad te kijken. Want we zijn meer dan een ondertussen mooie façade, onze charme is ook onze volkse en aardse kant. Die onderbelichte menselijke kant vertaalt Stef naar een hoog artistiek niveau.”

Het mag duidelijk zijn dat de stadsartiest ook het voorbije anderhalf jaar niet stilgezeten heeft. Zo gaf hij onder meer workshops aan het Conservatorium, armoedeverenigingen, het Centrum voor Volwassenonderwijs, onthaalwerkingen voor nieuwkomers, jongeren van H30… “We nodigden vluchtelingen uit voor try-outs of lieten hen een namiddag in de kostuums duiken met een toonmoment nadien”, vertelt Stef Lernous. “Dat sluit ook volledig aan bij onze beleidslijn”, vult Björn Siffer aan. “Abattoir slaagt erin om de heiligheid van kunst weg te halen en te tonen dat het iets heel toegankelijk is.” Daarnaast staat de agenda van Abattoir Fermé ook vol met eigen creaties en presentaties, zoals de hernemingen van Colossus en Miserie, de nieuwe creatie Bangerik, Gonzo, opera’s…

Vooruitblik
Na de filmopnames wordt het decor in het Cultuurcentrum omgebouwd tot een expo in het teken van 20 jaar Abattoir Fermé. Het wordt een belevingstentoonstelling voor jong en oud met live-performances door acteurs. Meer info over ‘20 jaar Abattoir – De Expo Show’ volgt in de lente.

In september geeft Stef Lernous zijn rol van stadsartiest door aan zijn opvolger. Kort daarna, in de loop van het najaar, mogen we de release van de eerste Vlaamse langspeelfilm van Abattoir Fermé verwachten. Uiteraard krijgen de Mechelaars hem dan ook in primeur te zien en met de nodige bombarie zoals we dat van Abattoir Fermé mogen verwachten. Ook daarover volgt nog meer informatie.

Timing en praktisch
Abattoir Fermé palmt zes maanden lang het Cultuurcentrum in:
Januari-februari: decoropbouw
4-29 maart: filmopnames
April: decorwissel
4 mei-16 juni: 20 jaar Abattoir-De Expo Show
Eind 2019 volgt dan de filmrelease. Wie interesse heeft om te figureren (opnames op 21 maart) mag zich aanmelden bij anke@abattoirferme.be met vermelding van:
Volledige naam
Leeftijd
Telefoonnummer
E-mailadres
2 recente foto’s (close-up en ruimere foto)Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar