Nieuws
Thijs Verbeurgt - speelgoedstraatje

donderdag 3 januari 2019 21:53 - Mechelen

Proefproject gescheiden ophaling GFT-afval ondanks groot succes stopgezet

Vóór de kerstvakantie kregen alle deelnemers van het proefproject rond de gescheiden ophaling van groenten-, fruit- en tuinafval in Mechelen de mededeling dat hoewel het proefproject een succes was, er voorlopig geen vervolg komt. Het nieuwe Mechelse stadsbestuur heeft hierover echter nog geen beslissing genomen.

“sp.a roept het nieuwe bestuur op om zo snel mogelijk de gescheiden ophaling over heel Mechelen uit te rollen en in tussentijd het proefproject verder te laten lopen”, zegt voorzitter Thijs Verbeurgt.

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. In Mechelen is er momenteel geen reguliere aparte inzameling van GFT-afval. Tot op heden mag je het GFT-afval gewoon meegeven met het huisvuil. Op 6 juni 2016 startten de stad Mechelen en intercommunale IVAREM een proefproject voor de aparte inzameling van GFT. Voor het proefproject werd een gebied afgebakend in de binnenstad met ongeveer 1000 gezinnen. Het ging om de straten tussen Sint-Katelijnestraat, R12, Dijle en Begijnenstraat + Vismarkt en Nauwstraat.

“Het proefproject heeft aangetoond dat er voldoende draagvlak is bij de bevolking om het groente-,fruit- en tuinafval apart in te zamelen”, zegt Thijs Verbeurgt. Ook de zakjes werden positief geëvalueerd. Voor de kerstvakantie kregen alle bewoners van de deelnemende wijk echter per brief de mededeling dat hoewel het proefproject zeer geslaagd was er toch voorlopig geen verlenging komt. Robin Aerts, inwoner van het Begijnhof en deelneemster aan het proefproject, was ontgoocheld bij het ontvangen van de brief: “Ik ben grote fan van de gescheiden ophaling. Als alleenstaande in een kleine Begijnhofwoning bestaat mijn afval voor meer dan 2/3de uit keukenafval. Door gescheiden ophaling verbruikte ik veel minder van de duurdere huisvuilzakken. Een hele besparing op maandbasis. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Ik hoop dan ook alsnog op een verlenging.”

Volgens Thijs Verbeurgt toont het proefproject de wil van de Mechelaar om nog meer te sorteren. “Het draagvlak voor de gescheiden ophaling van GFT bleek bijzonder groot. Zeker in de dichtbevolkte delen van Mechelen, maakt keukenafval een groot deel van het huisvuil uit aangezien men vaak geen tuin heeft om te composteren. Studies tonen ook aan dat een gescheiden ophaling veel positieve effecten heeft voor de afvalverwerking. Na het geslaagd proefproject is het tijd om de gescheiden ophaling uit te rollen over de rest van Mechelen. Ik betreur dan ook dat het oude stadsbestuur er blijkbaar niet in geslaagd is om voor het aflopen van het proefproject een beslissing te nemen over de verderzetting. “Nu krijgen de deelnemers een bijzonder vreemde boodschap: Bedankt voor jullie engagement, het proefproject was een succes maar we weten nog niet of we er nog iets gaan mee doen.”

sp.a Mechelen roept de nieuwe bestuursploeg dan ook op om zo snel mogelijk de verdere uitrol goed te keuren en in tussentijd het proefproject in de betrokken wijken te laten verder lopen. “Er is duidelijk voldoende draagvlak bij de Mechelaars, nu is het tijd dat het stadsbestuur ook kleur bekend. Zo niet was het proefproject niet meer dan weggegooid geld en engagement en dat zou bijzonder jammer zijn”, aldus Thijs Verbeurgt.

archieffoto: sp.a MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar