Mechelen blijft investeren in cultuur, zowel in infrastructuur als in verenigingen en mensen.
De voorbije bestuursperiode werd er sterk ingezet op nieuwe culturele infrastructuur. Zo is er het nieuwe museum Van Busleyden, dat enkele maanden geleden de deuren opende. Verschillende infrastructuurprojecten staan nog in de steigers. Deze worden tot een goed einde gebracht en in de loop van de eerste jaren van de nieuwe bestuursperiode in dienst genomen. We denken daarbij op de eerste plaats aan de Bibliotheek in het Predikherenklooster, het nieuwe toerismehuis in het Schepenhuis, de nieuwe bioscoop in de Oude Stadsfeestzaal en het erfgoeddepot Rato.
Na het realiseren van de hardware gaan de inspanningen van de volgende jaren vooral naar het ondersteunen en invullen van de software: de mensen, verenigingen, de productie en het culturele aanbod.
Toch is er ook de komende jaren nog nood aan specifieke culturele investeringen. Zo willen we de site van de Academie, Conservatorium en Cultuurcentrum Mechelen (CCM) uitbouwen tot het culturele hart van onze stad. Het verder uitbouwen, moderniseren en versterken ervan wordt de komende bestuursperiode de belangrijkste publieke investering in onze culturele infrastructuur:
• We breiden de capaciteit uit met een extra verdieping bovenop de Academie en het Conservatorium.
• In samenspraak met de belangrijkste stakeholders zoals het Filmhuis zorgen we voor een upgrade van het auditorium van het CCM. Met nieuwe zetels, toegangs- en nooddeuren realiseren we er een kwalitatieve projectiezaal voor films.
• Er komt een rechtstreekse trap naar de tentoonstellingszalen die ook kan dienen als tribune voor voorstellingen op het cultuurplein.
• We vergroenen de site vergroenen en maken een opening maken naar de tuin achter de Academie, een tuin die we mogelijk integreren in met het binnengebied van de CM en dienst doet als beeldentuin.
• Het Koor van het CCM zullen we branden als urban locatie en/of als pop & rock locatie.
• De huidige cafetaria wordt een vrijplaats voor Mechelse kunstenaars (kleinkunst, poëzie, beeldende kunst). De gang van het CCM krijgt een horeca-invulling.
• Bovenop de gang van het CCM maken we een openluchtruimte voor recepties en kleinschalige muziekoptredens.
Verder hertekenen we de geografie van de culturele infrastructuur in de binnenstad, die vaak organisch is gegroeid. Een rationalisering en meer logische bundeling zorgt voor een grotere leesbaarheid, beter gebruik en kan ook nieuwe (interdisciplinaire) samenwerkingen stimuleren.
De nieuwe bibliotheek Predikheren moet zo’n cultureel kruispunt worden. Het is een ruimte voor Jazzzolder en een toonplek voor Mechelse kunstenaars, gekoppeld aan een MICE-site.
Podiumzaal
Met een stadsschouwburg voor vierhonderd personen is onze huidige capaciteit voor het tonen van podiumkunsten te beperkt. Daarom realiseren we een podiumzaal voor 800 toeschouwers, in of dichtbij het stadscentrum. Voor dit project gaan we op zoek naar partners.
Mogelijke locaties zijn achter de Stadsschouwburg (zodat er één site ontstaat met twee zalen), aan het Kardinaal Mercierplein (na vertrek Hof van Egmont), in de nieuwe wijk achter het Centraal Station (goed ontsloten door alle vervoersmodi en een publiekstrekker die er voor leven zorgt) of op de site aan de N16 (evenementenwijk met ook cinema, Nekkerhal, ijspiste,…). We onderzoeken welke partners we kunnen betrekken bij het realiseren van dit project en laten ons bijstaan door professionele expertise uit het werkveld.
Meer Mechelaars bij cultuur betrekken
We willen meer mensen betrekken bij het culturele gebeuren in onze stad. Daarom gaan we uit onze fysieke en mentale cultuurtempels breken en zetten dus in op een ruimere gastprogrammatie en cocreatie.
Mechelaars moeten ook tijdelijk tentoonstellingen kunnen cureren. Deze programmatie kan dan passen in de identiteit die de ruimtes van het CCM krijgen aangemeten.
Het aanbod van onze cultuurinstellingen en van onze opleidingen in Academie en conservatorium moet verbreden tot een spiegel van de superdiversiteit in onze stad. Daarom zullen we de cultuurprogrammatie en het aanbod van het Deeltijds Kunsten Onderwijs verruimen en waar mogelijk richten op de interesses van doelgroepen.
Onze diverse stad internationaliseert en in onze nieuwe bibliotheek is er daarom plaats voor een internationaal aanbod.
Verder maken we werk van cultuuraanbod op locatie. We zijn er van overtuigd dat we nieuw bereik kunnen aanboren door een aanbod te ontwikkelen op rust- en zorginstellingen, in ons nieuwe ziekenhuis, jeugd- en sportwerkingen, in Mechelen gevestigde bedrijven, het stadion van KV of voor de pendelaars die elke ochtend en avond in het station passeren.
We zoeken groepen op die vandaag moeilijk hun weg vinden naar of minder vertrouwd zijn met het actuele cultuuraanbod.
Om meer Mechelaars te betrekken willen we ook inspelen op lokale initiatieven en verenigingen en samenwerkingsverbanden opzetten met niet-culturele verenigingen.
Cultuurzone
Daarnaast zetten we ook in op een intenser tweejaarlijks structureel overleg met alle Mechelse culturele spelers tbv samenwerking, we doen dit binnen onze stad maar ook binnen onze regio zetten we een overleg op met cultuurpartners. Naast de politiezone en de brandweerzone komt er dus ook een cultuurzone.
Foto: Stad Mechelen