Straathoekwerk
Straathoekwerk is er voor mensen, ‘gasten’, voor wie de weg naar de reguliere hulpverlening geen evidente stap is. Als metgezel proberen de straathoekwerkers de zelfredzaamheid van de gasten te verhogen en hen op deze manier toe te leiden naar het reguliere hulpverleningsnet. Ze doen dit via een laagdrempelige professionele werkvorm van aanwezig zijn, gericht op de realisatie van een kwaliteitsvol bestaan van mensen die tussen de mazen van het sociale vangnet gevallen zijn. Door dagelijks aanwezig te zijn bij de mensen ontstaat er een respectvolle relatie waarbinnen alles besproken en behandeld kan worden. De belangrijkste werkinstrumenten zijn de eigen persoonlijkheid van de straathoekwerker en de vertrouwensrelatie die hij opbouwt met de doelgroep. Via het individuele werk met de gasten werkt straathoekwerk aan aansluiting, en via het structurele werk met de samenleving werkt straathoekwerk aan insluiting.
“Piraten van de Dijle”
Sinds mei 2018 komen de straathoekwerkers en hun gasten iedere maandagnamiddag samen om te werken aan een eco-vriendelijk vlot. Het einddoel: een tweedaagse vlottentocht van Haacht naar Mechelen onder begeleiding van Captain Sunset.
“Ter gelegenheid van 20 jaar Straathoekwerk Mechelen wilden de straathoekwerkers de weg die ze aflegden met de gasten op een symbolische manier weergeven via een pre-activeringsproject.”, legt schepen van Preventie Stefaan Deleus uit.
En de voordelen van het project zijn talrijk, zegt Stefaan Deleus: “De bouw van het vlot bracht hen niet alleen technische vaardigheden bij. Meer gasten leerden straathoekwerk kennen via een zinvolle tijdsbesteding, hun netwerk werd groter, ze leerden samenwerken en het bracht hen verantwoordelijkheidsgevoel bij.”
De bouw van het vlot ging door in de Potterij, een verwaarloosde site in de Mechelse binnenstad die dankzij OVAM een nieuwe invulling gekregen heeft en nu dient als een sociaal circulair laboratorium. Doorheen het proces, waarbij niet enkel de gasten maar ook de begeleiders tal van nieuwe vaardigheden bijleerden, is de Potterij uitgegroeid tot een kwaliteitsvolle ontmoetingsplaats voor de gasten: een plek zonder verplichtingen of voorwaarden. Dit is zeer waardevol voor de gasten die nooit écht een “eigen plek” gekend hebben in Mechelen.
Straathoekwerk mag de Potterij nog tot eind december gebruiken voor allerlei projecten. Daarna hopen ze met de gasten de ruimte verder te kunnen omtoveren tot een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplaats voor iedereen die dreigt uit te boot te vallen.