Nieuws
herfstbraderie 2018

dinsdag 4 september 2018 20:55 - Mechelen

Mechelse Herfstbraderie duurt voor het eerst drie dagen

De zomersolden zijn nog maar nauwelijks achter de rug of daar staat het volgende shoppingevent al voor de deur: de Herfstbraderie! Nieuw deze editie is dat de braderie maar liefst drie dagen duurt. De Herfstbraderie heeft namelijk plaats op vrijdag 7, zaterdag 8 én zondag 9 september en belooft ook dit keer voor heel wat shop- en ander plezier te zorgen in de Mechelse binnenstad. Op zaterdag 8 september vindt tegelijk ook de tweede editie van ‘Den Boerenbuiten’ plaats.

Sinds begin 2017 is de organisatie van de verschillende shoppingevenementen in Mechelen – waaronder de Warm Welkom Weekends en braderieën – in handen van overkoepelende handelaarsvzw Mechelen MeeMaken. De Lentebraderie organiseert zij steevast tijdens het verlengde weekend van Hemelvaart (vrijdag en zaterdag) maar met de Herfstbraderie werd in 2017 voor het eerst al wat geëxperimenteerd.

“Door de snelle groei van e-commerce is de consument eraan gewoon geraakt te winkelen wanneer hem dat uitkomt. Het weekend is vaak het enige moment dat werkende mensen nog eens fysiek kunnen gaan winkelen. Hierdoor neemt bij de consument de vraag toe om af en toe ook op zondag te kunnen gaan shoppen. Daarom kozen we ervoor om vorig jaar de Herfstbraderie op zaterdag en zondag te laten plaatsvinden in plaats van op vrijdag en zaterdag,” legt Geert Milis uit, voorzitter van vzw Mechelen MeeMaken. “Na afloop hebben we onze handelaars hierover bevraagd, en de meerderheid heeft die zondagmiddag als succesvol ervaren. Doordat de braderie toen tegelijkertijd plaatsvond met Open Monumentendag en het Klokkenwerpen, kregen handelaars bovendien ook een nieuw publiek over de vloer. Toch betreurden sommige handelaars dat de vrijdag van de braderie, steevast een succesvolle verkoopdag, hierdoor wegviel. De oplossing was eenvoudig: de Herfstbraderie drie dagen laten doorgaan, op vrijdag, zaterdag én zondag.”

“De stad blijft samen met de handelaars experimenteren op zoek naar de beste formule voor koopzondagen. Er is een publiek voor, maar we beseffen ook dat we de familiezaken niet kunnen overbevragen. “Zowel de Lente- als de Herfstbraderie vormen jaarlijks hoogdagen voor de Mechelse middenstanders. De jongste edities is overduidelijk gebleken dat de organisatie door de overkoepelende handelaarsvereniging Mechelen MeeMaken zorgt voor een nieuwe dynamiek in het
Mechelse handelsgebeuren. De vzw mikt op een nauwe samenwerking tussen handelaars, horecauitbaters en ondernemers uit verscheidene sectoren”, zegt schepen van Economie Katleen Den Roover. Op vrijdag en zaterdag gaat de braderie door van 10u tot 19u, op zondag van 13u tot 18u.

Succesrecept
Het concept blijft ongewijzigd: de Mechelse handelaars komen tijdens de braderie massaal op straat en bieden in hun feestelijke kraampjes hun artikelen aan met fikse kortingen. Daarnaast zijn de kramen van externe standhouders een mooie aanvulling op het rijke aanbod dat de Mechelse handel en horeca reeds te bieden hebben: hamburgers, cocktails, lederwaren, accessoires … Er is voor ieder wat wils. Met de vakantie achter de rug, het nieuwe schooljaar en het herfstweer voor de deur is de Herfstbraderie hét moment bij uitstek om je kleerkast, huis of kids klaar te stomen voor het najaar.

Animatie en workshops
Uiteraard valt er tijdens dit shoppingweekend nog veel meer te beleven dan alleen maar winkelen. Geniet van een hapje of drankje terwijl de kinderen zich uitleven aan een van de kermiskramen, zich laten opmaken aan de grimestand of zwier je benen los tijdens een van de muzikale acts. Op vrijdag vanaf 15u zorgen twee muzikale acts voor extra sfeer in de winkelstraten: Trio Bricolage speelt muziek op instrumenten gemaakt van recycleerbaar afval, Hoed Hespeeld brengt een diverse mix van populaire liedjes en deuntjes, die het publiek gegarandeerd aan het zingen krijgt.

Op zaterdag is Hoed Hespeeld opnieuw van de partij en doen ook majorettes ‘Les Nicolettes’ hun intrede in de stad. In de Bruul kunnen kinderen zich laten grimeren en aan de Onze-LieveVrouwekerk kunnen ze kennismaken met Game Boy, een knotsgek en praatziek figuur dat oude spelletjes vanonder het stof haalt, er zelf nieuwe verzint en de leukste gadgets uit zijn koffer tovert. Op de IJzerenleen en in de Graaf Van Egmontstraat kan er geravot worden op de springkastelen. Op zondag wordt er door Rock au vin muzikale animatie voorzien. Ook de grimeurs en springkastelen zijn die dag aanwezig. Een overzicht van alle animatie tijdens de braderie vind je hier terug.

Tweede editie van ‘Den Boerenbuiten’
Na het succes van de eerste editie in mei, keert ook ‘Den Boerenbuiten’ terug tijdens de Herfstbraderie, zij het in een iets bescheidenere versie, op zaterdag 8 september (10u – 18u). Dit event brengt gepassioneerde boeren, tuinders en ambachtslieden uit Mechelen en omstreken samen op de Korenmarkt. Tijdens de Boerenmarkt kunnen bezoekers proeven van kraakverse groenten en fruit, sappen, kruiden en bloemen, recht van de groot-Mechelse velden en serres.

Ook bereide producten zoals pesto, brood, hoeve-ijs en confituren vinden hun weg van den boerenbuiten naar de boerenmarkt. De Ganzendries wordt die dag omgetoverd tot een gezellig kinderplein (10u – 18u) in plattelandsstijl. Je kleine spruiten kunnen er kennismaken met verschillende boerderijdieren, zich laten beschilderen in hun favoriete groente, fruit of dier of springen op een springkasteel in de vorm van een koe.

Den Boerenbuiten wordt voor de tweede maal georganiseerd in het kader van het project Hoogstraat Natuurlijk! dat mogelijk gemaakt wordt door de financiële steun van het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen alsook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. “Na afloop van dit project, in oktober 2018, wil Mechelen MeeMaken vzw dit event integreren in haar reguliere werking,” licht Geert Milis toe.

“Dit project en evenement zetten de Hoogstraat meer dan ooit in de kijker als voedingsstraat. Dit project zorgt meteen ook voor een hefboom van het begrip ‘korte keten’: de verkoop van goederen van de producent rechtstreeks, of met weinig tussenstappen, aan de consument. Het gaat vaak om kakelverse producten. De boeren en tuinders krijgen ook een hogere prijs door de rechtstreekse verkoop van hun producten aan de consument en hebben zo een hoger inkomen”, klinkt het bij schepen van Economie Katleen Den Roover. Meer info vind je op mechelen.be/denboerenbuiten

Mobiliteit
Tijdens de Herfstbraderie zijn de straten van het braderieparcours (Bruul, Botermarkt, Borzestraat, Blauwhondstraat, Geitestraat, Gr. Van Egmontstraat, Vijfhoek, Steenweg, Schoenmarkt, IJzerenleen, Guldenstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat en een deel van de Hanswijkstraat) auto- en parkeervrij.

Alle parkings blijven tijdens het evenement bereikbaar, met uitzondering van de Centerparking in de Blauwhondstraat. Die parking is op dat moment enkel toegankelijk voor abonnees. Het parkeergeleidingssysteem toont de meest actuele status van de parkings. De randparkings Zandpoortvest, Rode Kruisplein, Douaneplein en parking Nekker blijven bereikbaar.

Shopping Shuttle
Om de bereikbaarheid van het winkelcentrum optimaal te garanderen, rijdt op vrijdag (10u – 19u), zaterdag (9u – 19u) én zondag (11u – 19u) een gratis Shopping Shuttle tussen de randparkings ten oosten van de stad (P+R Nekker en parking Douaneplein) en het winkelcentrum. Op de Zoutwerf wordt bovendien een extra fietsenstalling ingericht. Op zondagmiddag, wanneer tevens het Gildejuweel, Open Monumentendag en het Klokkenwerpen plaatsvinden, is deze
fietsenstalling bewaakt.

foto: campagnebeeld herfstbraderie 2018Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar