Nieuws
De Zoeker in de Schaduwtuin

dinsdag 3 juli 2018 23:01 - Mechelen

Nieuwe tuin en nieuw kunstwerk voor Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Op 2 juli opende gedeputeerde Jan De Haes de nieuwe schaduwtuin en verwelkomde hij een nieuw kunstwerk in het Vrijbroekpark in Mechelen. De Zoeker van Roland Rens, uit de kunstcollectie van de provincie Antwerpen, wordt een baken van rust in de tuin.

“De plaats waar de nieuwe tuin zich nu bevindt, naast de taverne aan de hoofdingang, was aan vernieuwing toe. Er werden op een klassieke manier fuchsia’s in pot en coupes tentoongesteld van mei tot oktober. Omdat het vele begieten van al deze potten buitensporig veel tijd en zorg vereiste, hebben we nagedacht over een nieuw concept”, verklaart gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen.

Stielman Philippe Soeters, ploegleider Joeri Verlinden en domeinwachter Daan Thielemans gingen rond de tafel zitten en maakten samen een nieuw ontwerp voor een tuin die het hele jaar rond te bewonderen is. Ze werkten een beplantingsplan uit toegespitst op schaduwplanten, in het bijzonder enkele variëteiten van winterharde fuchsia’s.

Een baken in de tuin is de meerstammige rode esdoorn Acer rubrum ‘October glory’ die de schaduw in de toekomst nog zal versterken en een prachtige herfstverkleuring kent die afgestemd is op het rood-roze kleurenpalet van de vaste planten en Fuchsia’s.

Tweede eyecatcher en bijzondere aanwinst is het bronzen beeld De Zoeker van tekenaar en beeldhouwer Roland Rens. “Enkele jaren geleden werd het arrondissementscommissariaat aan de Jan Van Rijswijcklaan verkocht. Het bronzen beeld van Roland Rens dat daar in de tuin stond had nog geen nieuwe bestemming gekregen”, meldt gedeputeerde De Haes. “Dit bronzen beeld, met een man ingesloten tussen een takkenconstructie, sluit naadloos aan bij de tuin. En al zeker bij de mooie rode esdoorn. Het werd jaren geleden door de provincie aangekocht en maakt deel uit van de provinciale kunstcollectie. Met de zegen van collega-gedeputeerde Luk Lemmens heeft het nu een mooie, passende bestemming gekregen.” Rens (Aarschot 1952 – 2007) studeerde tussen 1971 en 1975 aan de academie van Mechelen en is een tijdgenoot van Ludwig Vandevelde, wiens beeld Boeket sinds 2017 in het Vrijbroekpark staat.

Het brons was licht beschadigd. Klaas en Martijn Remmen, van atelier Remmen uit Hoboken, sleepten de opdracht in de wacht om het beeld te restaureren en van een sokkel te voorzien.

“Ons team van stielmannen legde de tuin aan in het voorjaar van 2018. Het ontwerp van de verhardingen laat de bezoeker toe in alle rust de tuin te ontdekken, even te verpozen op een zitbank en inspiratie op te doen bij het beeld van Roland Rens”, vult gedeputeerde Lemmens aan.

Voor Lieve De Bruyn, weduwe van Roland Rens, kwam speciaal voor de onthulling van het beeld naar Mechelen. Voor haar was het een emotioneel moment: “het beeld staat hier zo mooi, in het park, tussen de mensen, zo zou Roland het ook gewild hebben”.

De provincie Antwerpen investeerde € 10 000 in de heraangelegde tuin en de restauratie van het beeld De Zoeker. Alle gebruikte materialen (kleiklinker en Belgische blauwe hardsteen) zijn gekozen op basis van duurzaamheid en recycleerbaarheid.

foto: Gedeputeerde Jan De Haes en Lieve De Bruyn bij De Zoeker in de schaduwtuin – Copyright: Tine Van Leemput-Bogaerts – Compagnie FotografieKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar