De kamerbeiaard brengt beiaardcultuur letterlijk en figuurlijk dichter bij de mensen. Hij is inzetbaar op verschillende locaties en kan zijn muziek laten klinken buiten het bereik van de torens. Ook samenspel met andere instrumenten en ensembles wordt een stuk eenvoudiger. “Onze Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn is de eerste muziekschool in België die over een eigen mobiele beiaard beschik. Met het beiaardpaviljoen en de concertmogelijkheden in de Sinte-Mettetuin hebben we een primeur in de internationale beiaardkunst”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer “Maar Mechelen is meer dan een historisch stadscentrum, dus brengen we de beiaard letterlijk naar de buurten. Dit najaar nog speelt de kamerbeiaard in de volkse wijken van de Tervuursesteenweg en het Oud Oefenplein”.
Licht programma
Dit najaar speelt de kamerbeiaard twee maal een concert op verplaatsing. Op 27 september komt als eerste de buurt van de Tervuursesteenweg aan de beurt. In Dienstencentrum Den Abeel kan je die woensdagnamiddag vanaf 15u genieten van een soloconcert door stadsbeiaardier Eddy Mariën. Hetzelfde uur de week nadien zullen de klokken van de kamerbeiaard zinderen in Dienstencentrum De Schijf in de wijk Oud Oefenplein. “De Mechelse stadsbeiaardier heeft speciaal voor deze buurtconcerten een ode aan de stad Mechelen gecomponeerd. Daarnaast zal hij een uur lang een licht programma brengen met herkenbare melodieën uit evergreens, chansons en zelfs classics van de Beatles en Sinatra”.
Breder publiek
Hiermee zet de stad in op een aanbod dat aanvullend is op het artistiek hoogstaande programma van de zomerbeiaardconcerten. “Die blijven we zeker programmeren”, zegt Björn Siffer “Tussen 5 juni en 11 september van dit jaar zakten maar liefst 1561 mensen af naar het Cultuurplein en ons Cultuurcentrum Mechelen om te genieten van onze kwaliteitsvolle zomerbeiaardconcerten. Dat is een teken dat de beiaardcultuur leeft in onze stad. Die publieksbasis gaan we nu verbreden, onder meer met de concerten in de dienstencentra. Binnenkort kan je ook in de Sinte-Mettetuin regelmatig een concert verwachten en de beiaard zal ook te horen zijn tijdens stedelijke evenementen zoals Urban Trail”.
Ook schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis Mechelen is enthousiast over de programmatie in de dienstencentra “Den Abeel en De Schijf zorgen sinds hun opening voor aardig wat leven in deze volkse wijken. Dit unieke en gratis kamerbeiaardconcert zal heel wat ouderen uit de buurt aanspreken, maar ook kinderen zijn welkom – de deuren van onze dienstencentra staan open”.
Kamerbeiaard
Het drie ton zwaar instrument van 162 000 EURO werd in 2016 feestelijk ingehuldigd. Mechelaars, beiaardliefhebbers, verenigingen en bedrijven hebben de aanschaf van het instrument voor drie vierde mee gefinancierd via crowdfunding. In december krijgt de kamerbeiaard onderdak in het beiaardpaviljoen in de Sinte-Mettetuin, om de hoek van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Studenten van de internationale school kunnen op dit professionele instrument oefenen en er zullen ook parkconcertjes worden geprogrammeerd, al of niet in ensemble. In tegenstelling tot andere mobiele beiaarden kan men dit exemplaar demonteren in acht delen. Onder elk deel staan wieltjes waardoor de mobiele beiaard makkelijk te verplaatsen is.
“Met 5 operationele beiaarden in historische kerken en gebouwen, een kamerbeiaard, een beiaardpaviljoen, een échte eigen Mechelse stadsbeiaardier, een aanbod van artistiek hoogstaande concerten en concerten van het lichtere genre en de aanwezigheid van een internationaal geroemde beiaardschool staat Mechelen als wereldbeiaardstad op de kaart” zegt Björn Siffer fier. “De kamerbeiaard is een nieuwe impuls in de promotie van de Belgische beiaardkunst, die in 2014 door UNESCO als ‘best safeguarding practice’ voor het immaterieel cultureel werelderfgoed werd erkend”.
foto: stad Mechelen