“Met ongeveer 400 beschermde gebouwen en stadsgezichten is Mechelen bij uitstek de stad om Open Monumentendag te beleven! Door het grote aanbod en door de zorg die wij aan onze monumenten besteden, kunnen wij elk jaar opnieuw een mooi en gevarieerd programma aanbieden”, klinkt het bij schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.
Vijf voormalige stadspaleizen
Tijdens deze Open Monumentendag – de 29ste ondertussen – kan je maar liefst vijf voormalige stadspaleizen bezoeken. Het Hof van Nassau is waarschijnlijk het best verborgen monument van Mechelen. Alleen wie ooit de schoolliep in Villa Zonnebloem of Scholengroep 5 kent dit laatgotische pareltje, waarvan het gelijkvloers na restauratie – gepland in 2017-2018 – tot de mooiste klaslokalen van Mechelen zal behoren.
Bijna even goed weggestopt – maar dan achter de gevels van de Korenmarkt – krijgt ook het gotische stadspaleis van het Hof van Cortenbach weer vorm zoals je zelf kan ontdekken tijdens een bezoek aan de restauratiewerf. Ook het naastgelegen pand Den Breckpot opent de deuren.
Aan de overzijde van de Korenmarkt kan je een bezoek brengen aan het statige Hof van Schoofs, lange tijd vergaderplaats van de Gilde van de Oude Kruisboog. En uiteraard kan ook het Hof van Busleyden zelf niet ontbreken, waarvan recent onderzoek de historiek een beetje verder ontsluierde.Een andere recente (her)ontdekking was de urne met overblijfselen van Margareta van Oostenrijk in de Sint-Pieter- en -Paulkerk, waar je ook kan kennismaken met talrijke kunstwerken uit de oude Sint-Pieterskerk.
Als eerste locatie van de Grote Raad van Mechelen mag natuurlijk ook het Schepenhuis niet ontbreken, dat in de toekomst het centrale toerismepunt van de stad zal worden. Tijdens de Bourgondisch-Habsburgse periode was Mechelen ook al een belangrijk religieus centrum. Daarvan getuigt onder meer de gotische kapel van de arme claren aan de Melaan, die voor het eerst toegankelijk is.
De refuge van Sint-Truiden aan het ‘Groen Waterke’ – vermoedelijk één van de meest gefotografeerde gebouwen in Mechelen – is nog steeds in gebruik als werkplek voor de administratie van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Tijdens de Open Monumentendag vinden er elk halfuur, gidsbeurten plaats.
“Het programma voor Open Monumentendag geeft steeds een beeld van hoe we op een hedendaagse manier kunnen omgaan met ons erfgoed. Bovendien laten we zien op welke manier historische panden, een rol kunnen spelen in het alledaagse leven”, klinkt het bij Bart Somers.
Restauratiewerven
De Open Monumentendag biedt je verder ook de kans om enkele restauratiewerven te bezoeken. In de Sint-Janskerk kan je vanop de stellingen de interieurrestauratie bekijken en kom je oog in oog te staan met enkele nieuwe vondsten. In het predikherenklooster krijg je ditmaal de kans om de binnenrestauratie te bekijken, waar de contouren van de toekomstige stadsbibliotheek stilaan duidelijk worden.
“Uit ondervinding weten wij dat Mechelaars veel interesse hebben in de restauraties van ons historisch erfgoed. Als schepen van Monumentenzorg kan ik dat alleen maar toejuichen. Daarom proberen wij hen ook steeds meer te betrekken bij onze restauraties. Dat gaat van nieuwsbrieven en infopanelen tot werfbezoeken en/of stellingwandelingen. De belangstelling en de lovende woorden die we hiervoor mogen ontvangen, motiveren ons nog meer om ons erfgoed met de beste zorg te behandelen”, aldus Greet Geypen.
Ook het Fort van Walem en enkele boten van de VVBHV – ondertussen ‘klassieke’ deelnemers – stellen hun deuren open voor het publiek. Wie graag onderweg is, kan deelnemen aan diverse wandelingen die je – al dan niet in het Mechels dialect – door de stad leiden.
Op een paar locaties zorgt het Conservatorium voor sfeervolle muziek, terwijl het Mechels Harmonie Orkest in de mooie Sint-Pieter- en -Paulkerk speelt. Tijdens de Open Monumentendag spelen jazzgroepen van Jazz at home op 24 boeiende thuislocaties.
Wie niet kan wachten tot de Open Monumentendag om zijn gehoor te verwennen, kan voordien terecht in Den Breckpot en de feestzaal van het Scheppersinstituut waar op respectievelijk donderdag 7 september en zaterdag 9 september, avondconcerten van Jazz at home plaatsvinden. Alle concerten van Jazz at home zijn betalend. Reserveren kan via jazzathome.be
Schattenzoektocht met kinderen
Ook een schattenzoektocht met de kinderen behoort tijdens de Open Monumentendag tot de mogelijkheden. De dienst Monumentenzorg en de kinderraad van Mechelen Kinderstad dagen de allerkleinsten uit: ontdek op vijf van de locaties op een actieve manier meer van deze monumenten en maak kans op leuke prijzen. De opdrachten en je bijhorende rugzak van Rommy kan gratis opgehaald worden bij UiT vanaf 6 september. Meer info op mechelenkinderstad.be. Een boeiende brochure over de opengestelde monumenten is te koop voor € 3 bij UiT.
in Mechelen (Hallestraat 2-6), of tijdens de Open Monumentendag op volgende adressen: Korenmarkt 8 (Hof van Schoofs), Melaan 14 (Kapel van de arme claren en feestzaal Scheppersinstituut), Schoutestraat 3-5 (Refuge van Sint-Truiden) en Steenweg 1 (Schepenhuis).
Extra informatie is te verkrijgen via mechelen.be/openmonumentendag
Praktisch
• Open Monumentendag 2017
• Zondag 10 september tussen 10-18u
• Meer info over de Open Monumentendag en het programma is verkrijgbaar via www.mechelen.be/openmonumentendag
• Voor sommige bezoeken moet je reserveren (gratis) bij UiT in Mechelen
Hallestraat 2-6, T 070 22 28 00, E uit@mechelen.be
foto: stad Mechelen