De kampen zijn bedoeld voor kinderen (instapklas t.e.m. het eerste leerjaar) die kampen met een taalstoornis of behoren tot de groep anderstalige nieuwkomers. Spelenderwijs wordt hun Nederlandse taalgebruik gestimuleerd. Daar is volgens de CLB’s, scholen en intermediairs nood aan tijdens de zomer. De stad Mechelen investeert € 7200 in het project.
Taalactieplan
Een van de doelstellingen uit het taalactieplan van stad Mechelen is inzetten op een rijke kennis van de Nederlandse taal en taalpromotie bij kinderen, jongeren en volwassenen. De taalkampen worden georganiseerd door het KinderKwartier en HoofdKwartier, twee van de drie takken van vzw Fontus en sluiten perfect aan bij deze doelstelling. Het HoofdKwatier organiseert in Mechelen voor- en naschoolse opvang, terwijl het KinderKwartier zorgt voor actieve en creatieve vakantieopvang in onze stad, allemaal op het domein van basisschool Lyceum.
In de maand juli organiseren het KinderKwartier en HoofdKwartier voor het eerst themakampen met extra aandacht voor de Nederlandse taal. Deze zijn bedoeld voor kinderen van de instapklas tot en met het eerste leerjaar die schoollopen in Mechelen en een taalstoornis of ernstig taalprobleem hebben (problemen met uitspraak, zinsbouw, woordenschat) en kinderen die behoren tot de specifieke groep van anderstalige nieuwkomers. De kinderen worden doorverwezen door het CLB.
Deelnemen aan gunsttarief
Met financiële steun van de stad Mechelen kunnen kinderen aan een gunsttarief deelnemen aan de taalkampen. De stad voorziet een subsidie voor 20 kinderen per week, en dat gedurende vier weken. Ouders hoeven zo slechts 10 euro per week te betalen.
“Wanneer kinderen thuis geen Nederlands spreken bestaat de kans dat ze veel verleren door een hele zomer geen Nederlands te horen en spreken”, weet schepen van Onderwijs en Diversiteit Marc Hendrickx (N-VA). Door knutselprojecten, taal- en gezelschapspelletjes onderhouden de jongeren gedurende twee weken het Nederlands. Bedoeling is om alles speels aan te brengen. “Het mag geen schoolse bedoeling worden”, stelt Hendrickx.
Spelletjes doorspekt met Nederlands
Tijdens de kampen worden kwaliteitsvolle begeleiders (psychologen, logopedisten, kinesisten) ingezet, die de activiteiten mee voorbereiden, de kinderen begeleiden en de kinderbegeleiders aansturen. Het Nederlandse taalgebruik wordt gestimuleerd door tijdens spelactiviteiten een rijke interactie met en tussen de kinderen tot stand te brengen (vb. door een goede speluitleg te geven, open te staan voor de inbreng van de kinderen, in te gaan op gespreksimpulsen, zelf gespreks-, denk- en creatieve impulsen te geven, …). Elke week leren zo 45 kinderen spelenderwijs Nederlands.
Aanvulling op SNeL-project
Vanuit de CLB’s, scholen en intermediairs klinkt regelmatig het signaal dat er nood is aan vrijetijdsinitiatieven tijdens de zomermaanden waar het Nederlands taalgebruik van (vooral jonge) kinderen wordt gestimuleerd. De taalkampen van het Kinder- en HoofdKwartier spelen dus in op een bestaande nood.
De themakampen zijn een aanvulling op het SNeL-project, dat al acht jaar loopt. SNeL (Spelend Nederlands Leren) is een project van de stad Mechelen voor kinderen van 6 t.e.m. 18 jaar die nieuw zijn in het Nederlandstalig onderwijs. Ook SNeL geeft deze kinderen een Nederlands taalbad tijdens de zomervakantie.
“Dankzij de Nederlandse taalkampen en het SNeL-project kunnen kinderen in september makkelijker starten in het reguliere onderwijs. Zo lopen ze minder kans om een achterstand te ontwikkelen door een communicatieprobleem”, besluit schepen Marc Hendrickx.
Foto: Stad Mechelen