Deze uitreiking vormt de bekroning van hun inspanningen naar maatschappelijk verantwoord ondernemen in het afgelopen jaar. Het slotmoment van het MVO-charterproject 2014-2015 betekende voor veertien aanwezige bedrijven meteen de start van de volgende cyclus van dit traject.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt alsmaar meer begrepen als een allesomvattend proces, waarbij voor de uitdagingen van de toekomst oplossingen worden uitgedacht én uitgewerkt. “Sommige bedrijven hebben gezocht hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen meer geïntegreerd kon worden in hun volledige bedrijfsvoering. U hebt aangetoond dat in de onderling verbonden economie die vandaag bestaat, winstgevendheid en duurzaamheid van het bedrijfsleven op lange termijn direct gerelateerd zijn aan integratie van ecologisch beleid, sociaal beleid en behoorlijk bestuur”, bewierookte voorzitter John Alpaerts van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen de negentien laureaten bij de finale van de veertiende jaargang van het charterproject.
Voor de acties die ze rond de drie MVO-pijlers People, Planet en Profit ontwikkelden, kregen zestien van hen door algemeen directeur Frédéric Achten van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen het felbegeerde MVO-charter overhandigd. Drie overige bedrijven kregen van hem het Milieucharter mee naar huis, als beloning voor hun volbrachte initiatieven specifiek gericht op de pijler Planet. Voor de gelauwerde bedrijven vormen deze charters een uithangbord van hun geëngageerde bedrijfsvoering, wat in de huidige maatschappij niet weinig een bijkomende troef betekent bij het sluiten van deals.
Dat de bedrijven dit traject duidelijk naar waarde schatten en ook beseffen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een oneindig verhaal is, blijkt uit het feit dat voor de nieuwe cyclus 2015-2016 zich veertien ondernemingen hebben aangemeld. Elf van hen stromen zelfs rechtstreeks door uit de net afgelopen cyclus 2014-2015. Met de intentieverklaring die ze vandaag hebben ondertekend, engageren ze zich om het volgende jaar maatschappelijk verantwoord ondernemen nog sterker in hun werking in te bedden. “Uit de ervaringen van de laureaten van vandaag kunnen jullie alvast leren en inspiratie halen. Laat uw grote interesse in ons traject een antwoord zijn aan zij die bedrijven en ondernemingen al te vaak als asociale geldwolven afschilderen. Ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid en maken bewust de keuze voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”, beklemtoont John Alpaerts.
Eén van de lichtende voorbeelden is alleszins KMDA – Zoo Antwerpen/Planckendael, dat naast het MVO-charter vrijdag ook de eerste Community Award in de wacht sleepte. De Community Award is in het leven geroepen door het Fonds Ivens-Boons, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Dat verleent steun aan maatschappelijk kwetsbare of langdurig zieke kinderen en jongeren, om hen voor leerachterstand te behoeden. Met de award wil het fonds zijn waardering onderstrepen voor laureaten van het MVO-charter, die ook in die zin nuttige inspanningen leveren. Eveneens een speciale vermelding – met dito prijs – was er weggelegd voor twee leerkrachten, omdat zij intens en vanuit hun hart hebben meegewerkt aan twee Cummunity Award punten van het bedrijf Harzé-J-Van Est uit Herentals.
Volgende bedrijven hebben het MVO-charter 2014-2015 in ontvangst mogen nemen:
Alcatel-Lucent Bell nv, Amival (Everdongenlaan Turnhout), BelOrta (afdeling Sint-Katelijne-Waver), BelOrta (afdeling Zellik), Continental Automotive Benelux, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Groep van Roey nv, Harzé J. – Van Est, Impextraco, KMDA – Zoo Antwerpen, ODTH site Rumst, ODTH site Willebroek, A. Schulman Plastics, Van Dievel Transport, Veiling Hoogstraten cv, Vink bvba
Volgende bedrijven hebben het Milieucharter 2014-2015 in ontvangst mogen nemen:
Antwerp Bulk Cleaning – Katoen Natie, Drukkerij De Bie en Independent Belgian Refinery NV
foto: logo VOKA