Het tegengaan van fietsdiefstal gebeurt door toezicht op fietsenstallingen, controles door de lokale politie, het sensibiliseren van fietsers rond het gebruik van goede sloten, enz. Anderzijds vinden stad en politie jaarlijks ook heel wat fietsen terug! Samen zoeken we naar manieren om deze gevonden fietsen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
Fietsdiefstal is een probleem in heel wat steden, en ook in onze Dijlestad ontsnappen we er niet aan. Daarom leveren de stad Mechelen en de Lokale Politie Mechelen-Willebroek extra inspanningen om dit fenomeen tegen te gaan. In de afgelopen jaren merken we een gunstige evolutie inzake fietsdiefstal om Mechels grondgebied. Waar er in 2011 nog sprake was van 748 aangiftes van fietsdiefstal, betrof dit in 2014 506 aangiftes. Uiteraard, dit cijfer houdt geen rekening met de verschillende diefstallen die niet door bewoners werden aangegeven. Verder merken we in Mechelen een piek op inzake fietsdiefstallen in het najaar, vanaf eind augustus tot november.
Wanneer we kijken naar het aantal teruggevonden fietsen, merken we ongeveer een constante op van 500 fietsen per jaar. Belangrijk bij de interpretatie van dit cijfer is te weten dat niet alle teruggevonden fietsen gestolen fietsen zijn. Het gaat ook over achtergelaten fietsen of fietsen die uit het water zijn gehaald.
Fietsgraveeracties
Op verscheidene locaties vind je ook dit jaar in onze stad gemeenschapswachten die je fiets graveren. In het frame van de fiets brengen ze je rijksregisternummer (uniek) aan. De gegevens van de geregistreerde fietsen worden door de politie bijgehouden in een databank. Je fiets laten graveren is gratis én van niet te onderschatten belang voor de veiligheid van je stalen ros:
• Je fiets draagt een eigen kenmerk en is daardoor minder aantrekkelijk voor fietsdieven;
• Als je fiets toch gestolen en teruggevonden wordt, neemt de politie automatisch contact op met de rechtmatige eigenaar wanneer de fiets gegraveerd is.
In 2014 vond de politie 500 gestolen fietsen terug. Daarvan konden ze er 54 dankzij de gravering terug bezorgen aan de rechtmatige eigenaar. Ondanks de voordelen blijkt uit de jaarcijfers 2014 dat slechts 30% van de fietsen gestald in Mechelen effectief gegraveerd is. Dit is wel al een verdubbeling ten opzichte van 2013. Maar het kan nog beter. Om dit aantal de hoogte in te duwen, organiseren de gemeenschapswachten ook dit jaar nog heel wat graveeracties. Bovendien kan je als vereniging zelfs een graveeractie op maat aanvragen. Contact opnemen doe je via gemeenschapswachten@mechelen.be, of via 015 29 83 64.
Help de fietsridder
Naast de graveeracties verspreidt de stad ook opnieuw de brochure ‘Help de fietsridder’, boordevol informatie en preventietips om je tweewieler op een veilige manier te stallen.
Overleg met de fietshandelaars
Op 22 april 2015 had de dienst preventie en veiligheid samen met de politie een positief overleg met de fietshandelaars. Zij waren bereid om mee na te denken hoe we nog meer preventief fietsdiefstallen kunnen aanpakken. Volgende voorstellen werden geformuleerd:
– Nieuwe fietsen worden dezer dagen voorzien van een uniek kadernummer per merk. Handelaars zouden deze nummers kunnen bijhouden en bezorgen aan de stad en politie.
– Indien een kadernummer op de fiets staat, dan wordt dit tevens samen met ook het sleutelnummer vermeld op het factuur naar de klant toe. De fietshandelaars verduidelijken steeds aan de klant om dit factuur goed bij te houden. Moest men ooit slachtoffer worden van een fietsdiefstal kan men via deze specifieke gegevens de fiets identificeren.
Voldoende fietsenstallingen voorzien
Essentieel in de aanpak van fietsdiefstal is het voorzien van voldoende fietsenstallingen op het openbaar domein. Per jaar worden er voor ongeveer 200 fietsen extra fietsenstallingen geplaatst op het openbaar domein. Ook op de vernieuwde Bruul zullen verschillende stallingen geplaatst worden. Het aantal verhoogt daar van 130 naar 230.