Met meer dan 300 zijn ze, de mensen die zich ingeschreven hebben om de inhuldiging vanop de eerste rij mee te maken. De prachtige barokke parochiekerk die gewijd is aan Sint-Pieter en Paul, werd als jezuïetenkerk opgericht tussen 1670 en 1677. Het is één van de weinige jezuïetenkerken in Vlaanderen met een vrijwel intact bewaard authentiek interieur. Sinds ettelijke decennia was de kwaliteitsvolle interieurafwerking (pleisterwerk, beeldhouwwerk, stucwerk…) in mindere staat.
In 2008 werd gestart met de opmaak van het dossier voor de binnenrestauratie. Op vraag van het Agentschap Onroerend Erfgoed werd uitgegaan van een gefaseerde aanpak. Het dossier van de eerste fase (schip en zijbeuken) werd in 2010 voor een restauratiepremie ingediend, in 2011 volgde de indiening van fase 2 (koor en zijkapellen). Vanaf dat ogenblik was het wachten op de toekenning van de restauratiepremie, een wachttijd die geregeld oploopt tot enkele jaren…
Cultuurhistorische uitstraling
De stroomversnelling kwam er toen het stadsbestuur het plan opvatte voor de restauratie van haar unieke ensemble van de historische kerken in de binnenstad. Minister Geert Bourgeois ondertekende in 2011 de meerjarige subsidiëringsovereenkomst voor de verdere grote restauratiewerken aan de gotische en barokke kerken in de Mechelse binnenstad. “Het was een ambitieus plan om de Mechelse topkerken en daarmee ook de Mechelse binnenstad een nog sterkere uitstraling en aantrekkingskracht te bezorgen en ons nog meer als cultuurhistorische stad op de kaart te zetten”, licht burgemeester Bart Somers toe.
Het eerste dossier dat in uitvoering kon gaan was de interieurrestauratie van de Sint-Pieter en Paulkerk. De twee fases voor de restauratie werden samengevoegd en de restauratiepremie werd toegekend. In 2012 volgde de aanbesteding van de werken en de toewijzing ervan aan ‘THV Monument Vandekerckhove – Altritempi’ voor een bedrag van ruim 1.660.000 euro. De restauratiepremie bedraagt 1.422.877 euro. De stad draagt 238.012 euro bij en staat ook in voor het ereloon.
Sociaal bindmiddel
“Mechelen heeft vele troeven, maar als Vlaamse kunststad biedt het historisch patrimonium vanzelfsprekend een bijzondere surplus. Deze investeringen zijn dan ook nodig om onze waardevolle gebouwen voor de toekomst te beschermen. Naast het economisch effect is het onderhouden van ons cultureel erfgoed ook een sociaal bindmiddel”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.
Op 11 maart 2013 gingen de werken echt van start. De restauratiewerken omvatten de restauratie van het pleisterwerk, beeldhouwwerk, stucwerk, vergulding, koperbeslag, … Een aantal zaken werden logischerwijze mee opgenomen in dit project. Zo werd de eikenhouten kapconstructie met metalen trekkers verstijfd om het scheuren van de gewelven te verhinderen en de glasramen werden hersteld en gereinigd om waterinfiltraties te vermijden en het gerestaureerde interieur beter tot zijn recht te laten komen. “Het interieur werd met heel vakmanschap gerestaureerd door gespecialiseerde ambachtslui. Het eindresultaat is bijzonder mooi en ook het restauratiebudget bleef onder controle”, aldus Greet Geypen.
De huidige restauratiewerken mogen dan volledig afgerond zijn, de komende jaren volgen er nog kleinere gespecialiseerde restauratiedossiers voor de monumentale schilderijen, de altaren, de biechtstoelen, de preekstoel, het orgel, de sacristie en de crypte.
Vanaf 19 mei is de kerk, behalve woensdag, dagelijks open van 13 tot 17 uur (in de zomerperiode) voor het grote publiek. Ondertussen werd er ook een ontwerpopdracht gegeven aan het architectenbureau voor het meer intensief gebruik van de kerk voor concerten en om meer synergie te creëren met de aanpalende schouwburg. “Bedoeling is om de kerk naast zijn religieus gebruik intensiever te gaan inzetten als ruimte waar ook concerten georganiseerd worden en in te schakelen in de programmatie van de aanpalende stadsfeestzaal. Daarmee blijft het gerestaureerde interieur geen verborgen parel”, zegt Bart Somers nog.
De werken aan het exterieur van de Begijnhofkerk zijn in uitvoering. In 2015 volgt het interieur van de Sint-Janskerk en mogelijk ook van de Sint-Katelijnekerk. In 2017 start waarschijnlijk het interieur van de Begijnhofkerk.
foto: stad Mechelen