Het gaat om normen inzake bouwprofielen, woonkwaliteit, oppervlakte van woongelegenheden, beschikbare parkeerruimte, … De ingediende plannen moeten voldoen aan de voorschriften omschreven in de stedenbouwkundige verordening. Die dateerde al van 1933 en was sterk verouderd. Daarom werd de verordening herschreven zodat alle regels inzake (ver)bouwen opnieuw duidelijk zijn weergegeven in één duidelijk document.
De stad Mechelen werkte de voorbije maanden intensief aan het herschrijven van de stedenbouwkundige verordening. Hierin staan alle voorschriften waarmee iedereen die in Mechelen wil (ver)bouwen rekening dient te houden. De nieuwe verordening vervangt de basisverordening die dateerde van 1933 alsook zeven aanvullende verordeningen die in de loop der jaren aan de basisverordening werden toegevoegd. De stad Mechelen wil een duidelijk regelgevend kader aanbieden dat rechtszekerheid biedt, en tevens ruimte laat voor vernieuwende initiatieven en nieuwe woonvormen.
Bij de opmaak van de stedenbouwkundige verordening werd niet over één nacht ijs gegaan. Er werd uitgebreid advies ingewonnen bij verschillende instanties zoals de GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening), de Commissie Monumentenzorg, AMO (Architecten Mechelen en Omgeving), de Mechelse notarissen, Woonpunt, het duurzaamheidsbureau Kamp C, de Vlaamse Overheid en de Provinciale Overheid. Hierna besprak een stuurgroep (bestaande uit een delegatie van het schepencollege Greet Geypen, Marina De Bie, Bart De Nijn en Katleen Den Roover en de bevoegde ambtenaren) alle adviezen en bundelde de regelgeving in één transparant en eenduidig document.
Dit document wordt op 25 november 2014 voorgelegd aan de gemeenteraad. Na goedkeuring door de gemeenteraad is het de Bestendige Deputatie die het laatste woord heeft. Na goedkeuring, met eventuele aanpassing, door de Bestendige Deputatie kan de nieuwe stedenbouwkundige verordening vanaf eind januari 2015 van kracht gaan.
Schepen van Stedenbouw Greet Geypen Open Vld): ”Na de ontvoogding in september (waardoor bouwvergunningen sneller worden afgeleverd) en de invoering van de digitale bouwaanvraag als eerste centrumstad in november, zet de stad hiermee opnieuw een belangrijke stap in de dienstverlening inzake verlenen van stedenbouwkundige vergunningen. De vernieuwing van onze stad op een klantvriendelijke manier stimuleren is hierbij onze voornaamste drijfveer.”
De bouwverordening gaat uit van enkele belangrijke krachtlijnen: de woonkwaliteit bewaken, omzichtig omgaan met het Mechels erfgoed, versterken van het kernwinkelgebied, een regelgevend kader aanbieden voor nieuwe woonvormen zoals assistentie- en serviceflats en cohousing, duurzaamheid nastreven, versoepelen van een aantal regels, …
De uitwerking van een integraal document als een bouwverordening is geen eenvoudige opdracht. Het schepencollege neemt zich dan ook voor om het gebruik op het terrein permanent te screenen en op gezette tijdstippen te evalueren.
De stad werkt tegen eind januari een communicatieplan uit zodat de stedenbouwkundige verordening op een eenvoudige, klantvriendelijke manier raadpleegbaar wordt. Hiervoor wordt een gebruiksvriendelijke webpagina opgesteld evenals folders per thema gedrukt.
foto: Stadslogo Mechelen