Ter gelegenheid van die verjaardag kan je die dag de expo ‘Rik Wouters en co. Door de Groote Oorlog getekend’ gratis bezoeken in het Hof van Busleyden. Verder zullen maandag op alle officiële stadsgebouwen de Mechelse vlaggen uithangen én halfstok wapperen. Om 12u ‘s middags zal de grote Salvatorklok luiden om deze historische periode in de geschiedenis van Mechelen te herdenken.
Spookstad
Op 25 augustus 1914, maandag exact 100 jaar geleden, vielen de eerste Duitse bommen op Mechelen. Het duurde niet lang voordat ruim 9 op 10 Mechelaars de stad (tijdelijk) ontvlucht waren. “Mechelen veranderde in geen tijd in een spookstad, een grauw niemandsland. In totaal werd de Dijlestad negen keer bestookt, maar de eerste bombardementen op 25, 26 en 27 augustus en die van 27 september waren het zwaarst. In totaal sneuvelden er 13 Mechelaars tijdens die bombardementen. 1500 huizen werden verwoest, 2000 Mechelaars werden dakloos”, vertelt Geert Clerbout, auteur van het boek ‘Oorlog aan de Dijle. Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog’.
De Groote Oorlog door de ogen van kunstenaars
Ter herinnering aan deze eerste bombardementen op Mechelen, kunnen Mechelaars en bezoekers op maandag 25 augustus gratis de tentoonstelling ‘Rik Wouters en co. Door de Groote Oorlog getekend’ bezichtigen in het Hof van Busleyden. De tentoonstelling toont de oorlog in onze stad door de ogen van kunstenaars als Rik Wouters, kunstenaar met Mechelse roots die tijdens deze periode is overleden, en zijn tijdsgenoten waaronder Alfred Ost, Rik Verheyden, Paul du Trieu, Alexander Struys en Theo Blickx.
Vlaggen halfstok, Salvatorklok luidt om 12u
“Omdat het 25 augustus exact 100 jaar geleden is dat de Duitse soldaat Mechelen binnenviel, willen we dan ook even stilstaan bij deze donkere periode uit de geschiedenis van onze stad”, vertelt burgemeester Bart Somers. “Daarom zal maandag op alle officiële stadsgebouwen de Mechelse vlag halfstok hangen. Om 12u zal de de Salvatorklok, de zwaarste in de Sint-Romboutstoren, worden geluid. Laat ons zo deze verjaardag van een historisch dieptepunt voor Mechelen op een respectvolle manier herdenken.”
Grote volksraadpleging op 5 oktober: torenuurwerk of niet?
De Mechelse binnenstad werd, vooral in het begin van de oorlog, zwaar bestookt. Zo werd onder meer een groot deel van de historische gebouwen op de IJzerenleen tot puin gebombardeerd. Ook onze Sint-Romboutstoren kreeg het zwaar te verduren. “Als militaire uitkijkpost van het Belgische leger moest de Sint-Romboutskathedraal er het eerst aan geloven. De Duitsers hebben de toren bestookt, maar de trots van Mechelen heeft gelukkig standgehouden”, vertelt Geert Clerbout. Toch is er iets veranderd. Voor WO I hing er een wijzeruurwerk aan de toren, dat de Duitse troepen hebben stukgeschoten tijdens bombardementen in augustus 1914. Nog jarenlang bleef het beschadigde en defecte uurwerk hangen, totdat het in de jaren zestig werd afgehaald.
Mogelijks krijgen de wijzers een nieuw leven. Met het actiecomité Rombout Wordt Wijzer pleiten verschillende Mechelaars voor de terugkomst van de wijzerklok. Anderen pleiten tegen. Op 5 oktober kan de Mechelaar er zelf zijn mening over geven, tijdens een grote en unieke volksraadpleging. Stemt een meerderheid van de Maneblussers (ongeacht het aantal deelnemers) voor, dan komen de wijzers terug.
De totale kosten van het torenuurwerk worden geschat op 600 000 euro. Daarvan betaalt de Vlaamse overheid 88 %, de stad 12 %. Het uurwerk (vier wijzerplaten), of eigenlijk de ‘skeletuurwijzerplaat’ zou met een diameter van 11,72 meter het grootste ter wereld zijn.
De stad roept alle Mechelaars op om op zondag 5 oktober te komen stemmen, voor of tegen de wijzerklok aan de Sint-Romboutstoren. “We willen de Mechelaar zélf laten beslissen over ons grootste monument”, zegt Somers. De binnenstad wordt die dag gevuld met leuke en sfeervolle animatie, met muziek en veel lekkers. Ook de winkels zullen open zijn, want het is dan het Shoppen in Stijlweekend. Eén ding is zeker: Het wordt een gebeuren waar de Mechelaar nog lang over zal napraten.
Praktische informatie:
• Expo ‘Rik Wouters en co. Door de Groote Oorlog getekend’
Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
gratis te bezoeken op maandag 25 augustus (13-17u)
W stedelijkemuseamechelen.be > ontdek > tentoonstellingen
• Zie ook toerisme.mechelen.be > Herdenking 100 Jaar Groote Oorlog voor een overzicht van herdenkingsactiviteiten in Mechelen
Afbeelding: www.mechelen.be