Het nieuwe samenwerkingsverband zal samen sterke opleidingen hoger beroepsonderwijs (HBO5) organiseren. Dat zijn opleidingen tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en de professionele bacheloropleidingen (niveau 6). Het gaat onder meer om Verpleegkunde, Elektromechanica, Boekhouden en Elektronica-ICT. Het opzet van het samenwerkingsverband is het HBO5 meer bekendheid te geven en kwalitatief te versterken.
HBO5: klaar voor de arbeidsmarkt of voor een bacheloropleiding
De opleidingen uit het hoger beroepsonderwijs (HBO5) situeren zich qua niveau tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en het professionele bacheloronderwijs (niveau 6) en duren ongeveer twee jaar. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht, worden aangeboden in avond- en dagonderwijs, en kunnen worden gecombineerd met een job. Het gaat onder meer om opleidingen Verpleegkunde, Elektromechanica, Boekhouden en Elektronica-ICT.
Er is veel vraag naar deze nieuwe opleidingsvorm, zowel bij studenten die net een diploma secundair onderwijs op zak hebben, als bij mensen die al een aantal jaar werken en beslissen opnieuw te gaan studeren om zo hun jobkansen te verbeteren of willen heroriënteren naar een andere beroepssector.
Wie een HBO5-opleiding tot een goed einde brengt, behaalt het diploma van gegradueerde. Afgestudeerden zijn dankzij dit graduaatsdiploma onmiddellijk klaar voor de arbeidsmarkt, of kunnen nog verder studeren aan een hogeschool om een bachelordiploma te behalen.
Dynamisch HBO5-netwerk in de provincie Antwerpen
In de provincie Antwerpen slaan Thomas More-hogeschool en 7 dynamische HBO5-partners de handen in elkaar en ondertekenen vandaag een belangrijke samenwerkingsovereenkomst voor een sterk hoger beroepsonderwijs. Het betreft het CVO Technische Scholen Mechelen, Technicum Noord Antwerpen (TNA), LBC Antwerpen, Sint-Norbertusinstituut voor Verpleegkunde in Duffel, Hoger Instituut der Kempen in Geel (HIK), Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth in Turnhout, en het Sint-Aloysiusinstituut voor Verpleegkunde (SAL) in Lier.
“Dankzij deze samenwerking creëren we een ruim en divers aanbod aan HBO5-opleidingen in de provincie Antwerpen”, zegt Sandra Thijs, algemeen directeur van het CVO Technische Scholen Mechelen. “De visibiliteit en bekendheid van het HBO5 wordt sowieso groter nu we de krachten bundelen. En de partners kunnen elkaar ook kwalitatief versterken. Zo hebben de HBO5-instellingen in ons samenwerkingsverband veel ervaring met volwassenen en werkstudenten, daar waar de hogeschool vooral focust op generatiestudenten. Aan de hogeschool is er dan weer kennis en expertise voorhanden rond bijvoorbeeld kwaliteitszorg en studentenvoorzieningen. Vanaf september zullen we dan ook gezamenlijke projecten opzetten rond diverse thema’s zoals o.a. kwaliteitszorg, nieuwe opleidingscurricula, toelatingsvoorwaarden, studentenbegeleiding, sociale studentenvoorzieningen, ICT en infrastructuur.”
Betere doorstroming, driedubbele winst
HBO5-opleidingen zijn sterk praktijkgerichte opleidingen die de doorstroom naar de arbeidsmarkt of naar een professionele bacheloropleiding beogen. “Voor onze jongeren boeken we driedubbele winst”, vindt Machteld Verbruggen, algemeen directeur van Thomas More. “HBO5-opleidingen vergroten de tewerkstellingskansen: er is bijvoorbeeld veel vraag naar afgestudeerden van de HB05-opleiding Boekhouden of Verpleegkunde. Maar ook de slaagkansen in een verdere opleiding worden groter. HBO5-cursisten die willen doorstromen naar een professionele bachelor kunnen via soepele aansluitingen en verkorte trajecten een bachelordiploma halen op Thomas More. En omgekeerd kunnen bachelorstudenten die hun studie niet afmaken hun reeds behaalde studiepunten inzetten om zo een vlotte overstap te maken naar een HBO5-opleiding bij 1 van onze 7 HBO5-partners.”
Gezamenlijke diploma’s
De samenwerking wordt bekroond met een bidiplomering: vanaf het academiejaar 2014-2015 reikt Thomas More met iedere partner een gezamenlijk HBO5-diploma uit.
foto: samenwerkingsovereenkomst HBO5