Deze wedstrijd is de belangrijkste in zijn soort en wordt slechts om de vijf jaar georganiseerd. Daarmee is en blijft Mechelen het centrum van de beiaardkunst.
De Mechelse beiaardschool heeft een sleutelpositie als oudste en grootste beiaardopleiding ter wereld. Een belangrijke opdracht van de school is de organisatie van de vijfjaarlijkse Internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard. Die brengt het kruim van de beiaardspelers uit alle hoeken van de wereld samen in Mechelen voor een vierdaagse muzikale wedstrijd.
Hele wereld naar beiaardstad Mechelen
Deze wedstrijd is bedoeld voor gevorderde muzikanten in de beiaardkunst, ongeacht hun leeftijd. Dit jaar nemen 13 beiaardiers deel. Zij komen uit België, Verenigde Staten, Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland, Canada en Japan. Naast talrijke beiaardiers trekt de wedstrijd met internationale faam ook veel beiaardliefhebbers en een aantal hoogwaardigheidsbekleders aan.
“De Koningin Fabiolawedstrijd is de belangrijkste in zijn soort en draagt bij tot de erkenning van de beiaardkunst. Daar zijn wij als Mechelaars bijzonder fier op. Dit unieke instrument, dat als geen ander de ziel van Mechelen weet over te brengen, verdient een ereplaats in het culturele landschap”, zegt Frank Nobels, schepen van Cultuur.
Verloop van de wedstrijd
De wedstrijd bestaat uit een preselectie en een finale, telkens gespreid over twee dagen. De vijf hoogst gequoteerde deelnemers uit de preselectie stoten door naar de finale. Zij spelen op beide finaledagen. Tijdens de preselectie en de eerste finaledag bespelen de kandidaten de concertbeiaard van de monumentale Sint-Romboutstoren. Voor de laatste finaledag werd een nieuwe formule uitgewerkt waarbij de kandidaten in het Cultuurcentrum een mobiele beiaard bespelen. Zij doen dit zowel solo als begeleid door het Mechels Kamerorkest, dat onder leiding staat van dirigent Tom Van den Eynde. Deze formule sluit aan bij een nieuwe evolutie in de beiaardkunst. De beiaarden worden vandaag lichter en compacter gebouwd én dankzij een modulair systeem kunnen ze nu ook gebruikt worden in de concertzalen. Samen musiceren met andere instrumenten of ensembles is een nieuwe trend, die de beiaard dichter bij het publiek brengt.
Repertoire voor virtuozen
De kandidaten leggen een repertorium voor dat bestaat uit tien zelfgekozen werken en twee verplichte werken van een hoge virtuositeit. Wie geselecteerd wordt voor de finale moet drie dagen optreden voor de jury. Dat vergt een groot fysiek en mentaal uithoudingsvermogen. Voor de preselecties en de finaledagen wordt telkens een aparte jury samengesteld uit de docenten van de Koninklijke Beiaardschool, een aantal gerenommeerde beiaardiers én ook enkele professionele muzikanten uit binnen- en buitenland.
Voor 10 000 euro prijzengeld
In totaal wordt een prijzenpot van bijna 10 000 euro uitgereikt. De hoofdprijs bedraagt naast internationale naam en faam een geldsom van 3000 euro. Ook de overige vier finalisten winnen een geldprijs, variërend tussen de 2000 en 1000 euro. Ten slotte wordt er ook een publieksprijs en een extra prijs uitgereikt voor de beste uitvoering van een Belgisch hedendaags werk.
Praktische info
Verloop wedstrijd:
• Preselecties:
o Woensdag 25 juni, 11-15.30u, beiaard Sint-Rombouts
o Donderdag 26 juni, 10.30-15.30u, beiaard Sint-Rombouts
• Eerste finaledag: vrijdag 27 juni, 14-17u, beiaard Sint-Rombouts
• Tweede finaledag: zaterdag 28 juni, 14-17u, mobiele beiaard onder begeleiding in Minderbroederskerk
• Zaterdag 28 juni om 17.30u wordt de uitslag bekend gemaakt en volgt de prijsuitreiking
De Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola is een organisatie van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, de stad Mechelen en Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard Jef Denyn vzw.
Foto: stad Mechelen