Rik Wouters is wellicht de bekendste kunstenaar met Mechelse roots die de oorlogsgruwel aan den lijve ondervond en vertaalde in zijn werk. Maar er zijn er nog anderen die met de harde realiteit geconfronteerd werden. In de tentoonstelling ‘Rik Wouters en Co. Door de Groote Oorlog getekend’ maak je kennis met de Eerste Wereldoorlog, gezien door de ogen van Rik Wouters en tijdgenoten waaronder Alfred Ost, Rik Verheyden, Paul du Trieu, Alexander Struys, Theo Blickx.
Aan de hand van geselecteerde werken wordt het oorlogsverhaal uit de doeken gedaan: van vernieling tot wederopbouw. De tentoonstelling belicht verschillende deelaspecten: het leven in de bezette stad, de vlucht naar Nederland en het Verenigd Koninkrijk en het leven van soldaten aan het front of in de interneringskampen.
Hoe komt het dat de ene schilder werken maakt vol gruwel en vernieling, terwijl de andere juist vrolijke taferelen naar voren brengt? Hoe stonden de kunstenaars in de oorlog? Zijn hun werken een uiting van het algemeen heersende gevoel, of blijft het een persoonlijke neerslag van hun gemoed? De Mechelse situatie groeit zo uit tot een voorbeeld voor het ganse oorlogsgebied waar de toestand vergelijkbaar was. Deze tentoonstelling wil een antwoord geven op die vragen.
Van Ost bijvoorbeeld zijn er een aantal prentbriefkaarten te bekijken en een reeks tekeningen die de stad recent kon verwerven. Daarnaast hebben de nabestaanden van Paul du Trieu, een Mechelaar in de loopgraven van het IJzerfront, een zeer uitgebreid archief in bewaring gegeven aan het stadsarchief. Daarvan zijn een aantal werken tentoongesteld. Ook de tekeningen en aquarellen van Rik Wouters over het interneringskamp in Zeist verdienen bijzondere aandacht.
‘Rik Wouters en Co. Door de Groote Oorlog getekend’ maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen rond de schilder Rik Wouters n.a.v. de presentatie ‘Rik Wouters. Hoogtepunten’ in het museum Schepenhuis (i.s.m. KMSKA).
foto: Stedelijke Musea Mechelen