Het gaat om een pilootproject van de Vlaamse overheidsorganisatie Bibnet in samenwerking met openbare bibliotheken, zoals die in Mechelen. Bib-leden kunnen een jaar lang zo’n 400 e-boeken ontlenen via een speciale app, aan de prijs van 5 euro voor 3 boeken.
Vanaf deze week kunnen boekenliefhebbers, die een tablet of smartphone bezitten, niet enkel papieren versies maar ook e-boeken ontlenen in de Mechelse bibliotheek. Schepen van Cultuur Frank Nobels ontleende vandaag het eerste e-boek.
Hoe werkt het?
De e-collectie telt momenteel iets meer dan 400 actuele titels, zowel fictie als non-fictie. Ze zal gaandeweg worden aangevuld met nieuwe titels van zodra de uitgevers hun toestemming daarvoor geven. Om een e-boek te ontlenen, installeer je eerst de gratis ‘E-boeken in de bib’-app op je tablet of smartphone. Deze is nu al beschikbaar voor Android-toestellen, en vanaf begin juni ook voor gebruikers van een iPhone of iPad. E-readers worden niet ondersteund omdat ze niet over apps beschikken. Dat is nodig voor een sluitende beveiliging tegen piraterij. Eens de app is geïnstalleerd, kan je meteen kiezen uit tien gratis kortverhalen. Van alle andere titels kan je de eerste 10 % lezen als voorsmaakje.
Om een volledig e-boek te lezen, heb je naast de app ook een e-boekenkaart nodig. Die kan je kopen in de bibliotheek voor de democratische prijs van 5 euro. Daarmee kan je drie boeken downloaden. Boetes betalen behoort tot het verleden, want na vier weken verdwijnt het boek gewoon van je tablet of smartphone. Voordelen zijn dat, eens gedownload, er geen internetverbinding meer nodig is en je het e-boek op om het even welke plek kan lezen. Bovendien is er geen beperking op het aantal lezers per e-boek, dus zijn alle titels ook op elk moment voor iedereen ter beschikking.
Gratis kennismaken en lezen is ook mogelijk, maar enkel binnen de muren van de bibliotheek, op de computers of via de wifi-verbinding van de bibliotheek op je eigen toestel.
Schepen Frank Nobels: “Openbare bibliotheken hebben de taak en plicht iedereen een vrije toegang te garanderen tot informatie en cultuur. Door intekenen op dit project biedt de stad Mechelen de gebruikers van haar bibliotheek de kans om voor een klein bedrag en op een laagdrempelige manier kennis te maken met de wondere wereld van de e-boeken.”
Ook Mechels schepen van ICT vindt het een goed initiatief: “Een dynamische en bijdetijdse bibliotheek kan niet om het fenomeen e-boeken heen. De commerciële spelers bereiken vooral de kleine groep van technologische koplopers. Met dit e-boekenaanbod wordt de bibliotheek niet alleen de plaats waar iedereen kan kennismaken met digitaal lezen. Ze heeft met de e-boeken nu ook voor de digitale lezer een interessant en aantrekkelijk aanbod in huis”, zegt schepen van ICT Walter Schroons.
Proefproject tot april 2015
‘E-boeken in de bib’ is een initiatief van de Vlaamse overheidsorganisatie Bibnet in samenwerking met openbare bibliotheken in heel Vlaanderen. Deze moeten wel op het aanbod ingetekend hebben. Het gaat om een proefproject van een jaar. In april 2015 volgt een evaluatie en wordt beslist of het project zal worden verder gezet.
Foto: Stad Mechelen