Het is evident dat het stadsbestuur en zijn sanctionerend ambtenaar nooit een boete geven voor wie te goeder trouw een papiertje in een openbare vuilbak gooit. Daarvoor dienen deze vuilbakken trouwens. Bovendien beantwoordt dat evident niet aan wat de stad in zijn reglement verstaat onder de noemer sluikstorten of deponeren van huisvuil in de publieke vuilnisbak. Voor alle duidelijkheid: op dit moment heeft de dame uit Zemst nog geen boete ontvangen. Integendeel. Het PV van vaststelling is zelfs nog niet bij de sanctionerend ambtenaar toegekomen. De kans is groot dat de sanctionerend ambtenaar a priori seponeert. Indien niet, dan wordt mevrouw uitgenodigd voor een reactie, waarna alsnog een seponering kan volgen. Als de dame inderdaad te goeder trouw handelde zal dit ongetwijfeld ook gebeuren.
Er zijn dus op zijn minst zeer voorbarige conclusies gemaakt. Leefbaarheid en netheid in een stad zijn belangrijk. Doordat vaker mensen huishoudelijk afval storten in de vuilbakjes wimpelen zij de kostprijs van de verwerking van dat huishoudelijk afval af op de gemeenschap. Samen met het ruimen en verwerken van sluikstorten op straat, in grachten en grasveldjes of waar dan ook op het openbaar domein kost dit de stad jaarlijks 100.000 euro aan gemeenschapsgeld. Dagelijks zijn er bijna 100 ambtenaren aan de slag om de stad te onderhouden.
Het is dan ook verantwoord dat stad en politie op zoek gaan naar aanwijzingen die kunnen leiden naar de identiteit van zulke sluikstorters. Dat de politie of de sanctionerend ambtenaar om uitleg vragen bij het aantreffen van identiteitsgegevens tussen restafval is dus alleen maar logisch. Maar steeds is er de mogelijkheid om tekst en uitleg te verschaffen ten aanzien van sanctionerend ambtenaar. Op dit moment werkt een werkgroep van de gemeenteraad nog steeds verder aan een herziening en verbetering van GAS en NERO in Mechelen.
Foto: Facebookpagina Mechelen