Deze verordening legt de bepalingen vast betreffende het verwijderen en aanplanten van o.a. bomen, houtkanten, bomenrijen, houtwallen en het onderhoud ervan. Ze is beter gekend als het ‘kapreglement’.
De bepalingen en het doel van dit gemeentelijk kapreglement zijn na 1997 in hogere wetgevingen opgenomen, namelijk de codex ruimtelijke ordening en het natuur- en bosdecreet. Deze wetgevingen bieden voldoende garanties om bomen en vegetatie met belangrijke natuurwaarde te beschermen en te vrijwaren. Daarom werd besloten om de Lierse kapvergunning vanaf 23 september af te schaffen.
Vanaf een stamomtrek van minstens 1 meter, gemeten op 1 meter hoogte, spreekt de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening over een hoogstammige boom. In dit geval is de verwijdering ervan nog steeds vergunningsplichtig en moet er een stedenbouwkundige aanvraag ingediend worden. Op deze regel bestaan een aantal vrijstellingen, namelijk indien:
– de boom behoort niet tot een bos;
– de boom staat in woongebied, agrarisch gebied of industriegebied;
– de boom staat niet in woonparkgebied;
– de boom staat op maximaal 15 meter van de woning.
In het kader van het natuurdecreet blijven volgende handelingen nog vergunningsplichtig:
1° het rooien of verwijderen en het beschadigen van houtachtige beplantingen op weg-, waterweg of spoorwegbermen of op het talud van holle wegen, van houtachtige beplantingen langs waterlopen, dijken of taluds, van heggen, hagen, houtkanten, houtwallen, bomenrijen en hoogstamboomgaarden;
2° het wijzigen van de vegetatie horende bij de kleine landschapselementen met inbegrip van het afbranden en het vernietigen, beschadigen of doen afsterven van de vegetatie met mechanische of chemische middelen van perceelsrandbegroeiingen en sloten;
Voor het verwijderen van bomen en vegetatie binnen de openbare- en private bossen, geldt volgens het bosdecreet de procedure van de kapmachtiging en het bosbeheerplan. Deze wordt afgeleverd door de afdeling Natuur en Bos van de Vlaamse regering.
In vele gevallen zullen bomen met een beperkte stamomtrek in tuinen zonder vergunning kunnen verwijderd worden. Met de afschaffing van de kapvergunning wordt dan ook gestreefd naar administratieve vereenvoudiging.
Foto: Facebookpagina Stad Lier