Planckendael luidt de vakantie in met toeters en bellen! Na een recordaantal ooievaarsjongen dit jaar, komt er nog een babygirafje bovenop. De savanne kreeg er een piepjonge bewoner bij. Kersverse moeder Diamant koestert haar kalfje van een dag oud dat iedereen vanaf nu al kan bekijken. Het gaat om een bedreigde diersoort waarvoor Planckendael deelneemt aan het Europese kweekprogramma en ook in de natuur zelf een project steunt in Niger.
De baby zag eergisteren rond 15u30 het levenslicht. Eerst bungelden twee voorpootjes naar buiten, daarna volgde het kopje en ging het ontzettend snel. De eigenlijke geboorte duurde drie uur. Drooglikken door de mama en na 30 minuten wankelde het diertje al op zijn stekkebeentjes. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt lekkere warme melk. De vacht van het kleine girafje is eerder licht van kleur en het jong is groot en stevig met sierlijke wimpers als kers op de taart.
De geboorte is een ware recordprestatie, want het diertje maakte een val van zowat 2 meter om daarna heel snel op de ranke pootjes te staan. Het is voor Diamant haar derde jong dat ze op de savanne ter wereld brengt. Begin 2009 kwam haar eerste zoon, Karega, ter wereld. De draagtijd van giraffen bedraagt 14 tot 15 maanden. Mannetjes worden tot 5,30 meter hoog, vrouwtjes strekken meestal de nek tot 4,30m. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar 7 nekwervels, net als een muis. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang.
Deze sierlijke verleidingskracht zal snel buiten huppelen op de savanne samen met vijf familieleden (Barbie, Diamant, Megara, Ndale en het nieuwe kweekmannetje Saleye), de Kaapse elandantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders. Ook mama Barbie is drachtig en verwacht een baby in de winterperiode.
Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen “in situ” (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Zo konden we al € 12 000 schenken aan ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Zo herstellen we de harmonie tussen mens en dier.