Mensen met autisme slagen er vaak niet in om zich te integreren op de arbeidsmarkt, ondanks hun opleiding en kwaliteiten. De drempel naar werk kan voor hen zeer hoog zijn. Met het Europees project ‘Skills Lab’ willen de vzw’s Indigo en De Ploeg de tewerkstellingsmogelijkheden van mensen met een autismespectrumstoornis verbeteren. Aansluitend op dit project heeft het Mechelse stadsbestuur een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Indigo. “We voorzien een toelage van €20.000 voor Indigo om Mechelse jongvolwassenen met autisme te begeleiden en te coachen. De experts van Indigo bespreken met hen hoe ze op het werk en in dagelijkse situaties kunnen omgaan met hun autismespectrumstoornis. De bedoeling is dat de jongeren nadien meer kansen hebben om een geschikte job te vinden. Ook voor ouders, andere familieleden, leerkrachten, intermediairen en werkgevers zijn er trainingen”, zegt schepen van Werk en Sociale economie Caroline Gennez (sp.a).
In april dit jaar sloten de stad en Indigo vzw de samenwerkingsovereenkomst die loopt tot eind 2012. Na de nodige voorbereidingen kunnen de trainingssessies nu van start gaan. Caroline Gennez: “Deze jongvolwassenen beschikken over heel wat competenties en zijn vaak ook hoog opgeleid. Toch slagen ze er niet in om aan een job te geraken of hun baan te behouden. Dat werkgevers onvoldoende vertrouwd zijn met autisme en niet weten hoe ermee om te gaan, speelt daarbij een belangrijke rol.” Onder de noemer ‘Maak er werk van’ coachen Indigo en De Ploeg de jongvolwassenen vijf weken lang twee voormiddagen per week. Verschillende onderwerpen komen aan bod: uitdagingen op de werkvloer, een autismevriendelijke omgeving, sociale skills, hoe solliciteren, hoe omgaan met emoties… Zo worden ze voorbereid op het functioneren in een normale werkomgeving.
Daarna volgen er ook sessies voor familieleden, leerkrachten, intermediairen en werkgevers zelf. “Met deze sessies willen we iedereen ervan bewust maken wat een autismespectrumstoornis nu precies inhoudt en hoe alle betrokkenen hier op een betere manier mee kunnen omgaan. We bieden concrete tools aan voor de jongvolwassenen zelf, hun naaste omgeving en de werkgevers. Zo maken we duidelijk dat deze doelgroep wel degelijk kan functioneren in een normale werksituatie mits enkele aanpassingen en begrip voor hun problematiek”, zegt Kristien Smet van Indigo vzw.
In het kader van het project ‘Skills Lab’ stelde de stad Mechelen ook al twee tijdelijke stageplaatsen ter beschikking voor personen met een autismespectrumstoornis. Zij konden een maand aan de slag bij de uitvoeringdiensten om kennis te maken met de werkvloer. Caroline Gennez ziet nog mogelijkheden om in de toekomst samen met Indigo de tewerkstelling van mensen met autisme te bevorderen. “Vanuit Oprit W, het Mechelse agentschap voor sociale economie, willen we samen met Indigo een project opstarten rond arbeidszorg voor werkzoekenden met autismespectrumstoornis. Arbeidszorg is vrijwillig en onbetaald werk, maar de bedoeling is om hen te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt”, aldus Caroline Gennez, tevens voorzitter van Oprit W.