De nieuwe modelgraftuin op de stedelijke begraafplaats Mechelen is klaar. De graftuin werkt met een nieuwe wijze van begraven en kent zowel ondergronds als bovengronds veel voordelen. De opstelling van de graven werd veranderd door rechtopstaande, grotere grafkelders te gebruiken, zodat de ruimte van de graftuin efficiënter wordt benut. Voor nabestaanden wordt een bezoekje aangenamer, omdat er meer ruimte vrijkomt voor groen en zitbanken. Daarnaast maken de tijdelijke werfwegen en de betonnen paden tussen de graven plaats voor vernieuwde paden met kunststofgrastegels. Deze nieuwe modelgraftuin is uniek in Vlaanderen.
Duurzaam begraven door grafkelders
Het nieuwe modelperk werkt met rechtopstaande, enkelvoudige, vaste grafkelders. Deze worden twee aan twee (rug aan rug) in rijen ingeplant. Kisten worden langs bovenaf ingebracht door middel van wegneembare panelen. Op deze manier wordt de beschikbare ruimte in de graftuin efficiënter benut en de capaciteit van de graftuinen verhoogd. “De vrijgekomen ruimte biedt plaats voor meer groen en zitbanken voor bezoekers om te verpozen. Tussen de graven is bloemenmengsel gezaaid om de graftuin op te fleuren. Zo willen we de huidige stenen uitstraling omvormen tot een natuurlijker parkuitzicht. De levensduur van deze grafkelders wordt geschat op zo’n 100 jaar, waardoor ze meedere malen herbruikt kunnen worden”, zegt schepen van Begraafplaatsen Rita Janssens.
Kunststofgrastegels vervangen oude paden
Naast bovengenoemde voordelen biedt deze nieuwe structuur ook voor nabestaanden een bezoekje aan het kerkhof aangenamer. Bezoekers hoeven een nieuw graf niet langer te bezoeken via tijdelijk aangelegde werfwegen. Vroeger werd deze tijdelijke weg pas vervangen door een betonnen pad wanneer twee nieuwe grafrijen volledig benut waren. Dat is nu verleden tijd, want nu maken de tijdelijke werfwegen en betonnen paden plaats voor groene, waterdoorlatende paden met kunststofgrastegels. Deze hebben als voordeel dat ze al kunnen aangelegd worden voordat graafwerken starten, en ze kunnen ook na ruiming van graven behouden blijven. Voorheen moesten die paden bij grafruimingen telkens verwijderd worden en achteraf weer aangelegd worden.
Rita Janssens: “Deze nieuwe manier van begraven is niet alleen praktischer, ook voor bezoekers is de omgeving veel aangenamer. De groene modelgraftuin met veel gras en hagen doet eerder aan een park denken dan aan het typische stenen kerkhof. Zo creëren we een groene oase van sereniteit en rust die de bezoekers zeker zullen appreciëren.”
Ook onkruidbestrijdingsmiddelen zijn niet langer nodig en het onderhoud van de grasboorden wordt danig beperkt. De vernieuwing zorgt dus niet alleen voor een hogere capaciteit en verfraaiing van de graftuin, maar is ook een besparing en een goede zaak voor het milieu.
Meerdere fasen
Deze nieuwe modelgraftuin behoort tot de eerste fase van het globale masterplan om de begraafplaats te herinrichten. De graftuinen worden gefaseerd heringericht in functie van het programma van de geplande grafruimingen. De modelgraftuin kan, – na evaluatie – model staan voor andere graftuinen in de toekomst. “Na de vernieuwde rouwaula is dit opnieuw een belangrijke realisatie die deel uitmaakt van een stappenplan om de hele begraafplaats te vernieuwen. We willen alle 12 graftuinen een groene invulling geven, met inbegrip van een nieuwe kindergraftuin. Op termijn kunnen we zelfs een echte natuurbegraafplaats aanleggen aan de kant van de Vrouwvliet”, besluit Rita Janssens.
De totale kostprijs van de modelgraftuin (fase 1) bedroeg zo’n 275.000 euro.