Gisterenavond was Mechelen voor de vierde dag op rij gaststad voor het 1000km-peloton, dat de afgelopen vier dagen Vlaanderen doorkruiste. 361 teams, met net geen 2.000 fietsers, legden het dagelijkse traject van 250 km af. 65 mannen en 7 vrouwen deden dat volledig individueel. Om deel te nemen, zamelden ze de afgelopen maanden per team 5.000 euro in voor kankeronderzoek. “De resultaat is dan ook snel berekend: 1.805.000 euro. Zoveel extra steun krijgt het kankeronderzoek in Vlaanderen
dit jaar dankzij de deelnemers van 1000 km van Kom op tegen Kanker” weet Marijke Verboven van de organisatie.
Heel wat BV’s kropen zelf op de fiets voor een rit van minstens 125km van het parcours: Annemie Struyf, Jan Hautekiet, Leo Van der Elst, Eva Daeleman, Helmut Lotti, Tomas de Soete, Rick De Leeuw, Frederik Sioen, Johan Museeuw, Gella Vandecaveye, Wouter Vandenhaute en ook enkele politici: Elke Roex, Ben Weyts, Renaat Landuyt, Geert Bourgeois, Philippe Muyters en Kris Peeters. Kris Peeters zal er ook mee de diploma’s uitreiken aan de individuele deelnemers.
Gaststad Mechelen maakte vier dagen lang haar Grote Markt vrij voor het gebeuren en werkte ook de afgelopen maanden bijzonder enthousiast mee met de voorbereidingen. Het peloton werd de afgelopen dagen ook hartelijk verwelkomd in de honderden gemeenten die het doorkruiste en waar het halt hield. Op een aantal middagstopplaatsen werden erehagen georganiseerd.
Waar gaat de opbrengst heen?
De opbrengst van deze 1000 km van Kom op tegen Kanker is bestemd voor onderzoek naar nieuwe ‘biomerkers’. Dit zijn biochemische indicatoren (of tests) die snel aangeven of een behandeling effectief is of niet. Zo kan sneller beslist worden of een behandeling voortgezet, aangepast of door een andere behandeling vervangen moet worden. Op die manier gaat er geen kostbare tijd verlorenen hoeft de patiënt de neveneffecten van een behandeling niet onnodig te ondergaan. “De biomerkers maken het ook mogelijk om een effectieve behandeling op maat van de patiënt voor te schrijven zodat zijn overlevingskansen en levenskwaliteit er op vooruitgaan” gaat Verboven verder.
Zo zou bijvoorbeeld bij darmkankerpatiënten met een veel grotere precisie kunnen bepaald worden of zware chemo na de operatie wel nodig en nuttig is. Gezien de kans op herval groot is, worden deze patiënten nu voor alle zekerheid met chemo behandeld, met bijhorende zware nevenwerkingen.
“Vast staat dat er, na de bijzonder succesvolle editie van dit jaar, een vervolg komt. De organisatie staat wel voor een enorme logistieke uitdaging. De huidige formule van de 1000km botst immers tegen zijn limieten. Dit jaar zijn de inschrijvingen voortijdig afgesloten. Kom op tegen Kanker en Flanders Classics onderzoeken hoe ze deze actie verder kunnen laten groeien” besluit Marijke Verboven.