Lier heeft heel wat te bieden. Voor velen is het een aangename plek om wonen en leven. Maar vergis je niet, in de marge van de samenleving broeit armoede, groeit sociale ongelijkheid. Straathoekwerk zoekt die marge actief op, waar niemand nog komt. Straathoekwerk bouwt aan contact met mensen, die iedereen liet vallen. Sinds ’94 al investeert de stad Lier in de methodiek die Straathoekwerk heet. Met recht en reden: stad Lier wil immers niet enkel investeren in stenen, maar ook in mensen. Ook in hen die aan de marge van de samenleving staan. De rol van Straathoekwerk daarin is onvervangbaar. Daarom: een impressie van het jaarverslag 2011 van Straathoekwerk. Of: een verslag uit de onderkant van de samenleving.
Enkele cijfers
• Sinds ’94 zijn 2 straathoekwerkers actief in Lier.
• Maar liefst 243 mensen werden in 2011 ondersteund door Straathoekwerk. Dat gaat van het (langzaam) opbouwen van vertrouwen over het stimuleren van het gebruik van maatschappelijke voorzieningen tot het werken aan zelfvertrouwen via groepswerk.
• De top 3 van leefdomeinen waarrond Straathoekwerk actief was in contacten met mensen hield verband met zinvolle vrijetijdsbesteding, problemen op vlak van werk en huisvesting.
• Een kwart van de bereikte doelgroep was nieuw. Dat cijfer is niet zonder belang: het is immers een belangrijke uitdaging van Straathoekwerk om actief mensen op te zoeken, om aansluiting te zoeken bij mensen die alle aansluiting verloren hebben.
• Een belangrijk spoor voor Straathoekwerk Lier is het investeren in groepswerk. Illustratief hiervoor is de ondersteuning van de Belgian Homeless cup-ploeg. Sociaal uitgeslotenen leren er via voetbal samenwerken, afspraken nakomen, leren er dat ze wél iets kunnen en verhogen zo het zelfbeeld,… .
• 2/3 van de ondernomen acties van Straathoekwerk was gericht op (her)aansluiting van mensen bij maatschappelijke voorzieningen. De top 3 van diensten waarmee het meest intensief is samengewerkt, is de sociale dienst van het OCMW, de (pro-deo)-advocatuur en schuldbemiddelaars.
De straatverhalen
Veel meer dan de cijfers, geven enkele straatverhalen van 2011 weer waar Straathoekwerk voor staat. Een impressie…
P: net uit de gevangenis, terug op straat. Volgens hem heeft hij geen andere keuze dan een terugkeer naar het vertrouwde milieu. Straathoekwerk zoekt contact op, bouwt aan vertrouwen, maakt eindeloos papierwerk mee in orde, ondersteunt de zoektocht naar crisisopvang en langdurige huisvesting via een appartement. De criminele weg was ‘makkelijker’ – volgens hem, maar dankzij Straathoekwerk blijft hij op het rechte pad. Hij onderneemt ondertussen stappen naar werk, neemt initiatief naar begeleiding voor het wegwerken van zijn schuldenprobleem…
Y: is gaan lopen uit de psychiatrie, is heel agressief en zorgt voor overlast voor de buurt. Straathoekwerk is – na een lang proces – de enige die door goed contact Y kan kalmeren en kan zorgen dat hij naar huis gaat en zijn medicatie neemt.
S: vroeger druggebruiker, handelt dwangmatig, de maatschappij heeft hem opgegeven… Straathoekwerk is steeds nabij gebleven en steeds weer blijven zoeken naar ingangspoorten om verandering te bewerkstelligen. Nu is hij meestal clean en in behandeling bij een therapeut voor dwangneurose. Binnenkort gaat hij terug solliciteren.
Slotsom
Straathoekwerk wordt soms geassocieerd met gore achterbuurten in verre grootsteden. Niks is minder waar: het is soms achter de mooiste gevels dat de meest schrijnende armoede voorkomt. Straathoekwerk werkt met mensen die het gevoel hebben dat de samenleving hen liever kwijt dan rijk is. De unieke rol van Straathoekwerk bestaat erin om hen actief op te zoeken, om hen positief te benaderen, om uit te gaan van het tempo van mensen,… Die aanpak is vandaag atypisch, en net daarom zo belangrijk. Cijfers én ervaringen leren bovendien dat die aanpak leidt tot resultaat. En daar is het om te doen.