Een warme, veilige stad, dat wil Mechelen zijn. Veiligheid, civiel maar ook voor ondernemers en industrie, krijgt daarom hoge prioriteit. In het kader daarvan streeft de stad Mechelen, samen met de Lokale Politie, VOKA Kamer van Koophandel, de privébeveiligingsfirma Securitas en de Mechelse bedrijven naar veiligheid op de bedrijventerreinen. Alle betrokken partijen scharen zich achter ‘consortiumbewaking’ als een positief initiatief in het kader van een integraal veiligheidsbeleid van de stad Mechelen.
Consortiumbewaking bestaat uit het gemeenschappelijk organiseren van extra bewaking tijdens de nacht en het weekend binnen de bedrijventerreinen van Mechelen, Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid, Ragheno en Nekkerspoel. Deze bewaking gebeurt door een erkende bewakingsfirma (Securitas) en loopt in nauwe samenwerking met de lokale politie. De kosten van de bewakingsuren worden gedragen door de deelnemende bedrijven.
Sinds 2003 bestaat in Mechelen de stuurgroep Consortiumbewaking. Sinds begin van 2010 maakt de stuurgroep Consortiumbewaking deel uit van de permanente stuurgroep ‘Veilig handelen en ondernemen – bedrijven’. In de samenwerkingsovereenkomst Consortiumbewaking worden de engagementen van de partners en de afspraken rond de veiligheid op bedrijventerreinen concreet gemaakt:
– permanente aanwezigheid van een bewakingsfirma tijdens de nacht en het weekend
– snelle reactie en interventie bij alarm of incident door de bewakingsfirma en de lokale politie
– tweemaandelijks overleg tussen de bewakingsfirma en de politie
– Informatie-uitwisseling tussen de bewakingsfirma en de politie zodat er preventief opgetreden kan
worden
– de opstart van een gericht informatienetwerk voor bedrijven (naar analogie met het BIN-Z-netwerk
voor handelaars)
“Deze samenwerking heeft al zijn vruchten afgeworpen. Als we naar de cijfers van Securitas kijken dan merken we voor de periode 2007-2011 een stijgend aantal deelnemers aan de consortiumbewaking, een stijging van de interventies, maar tegelijkertijd ook een daling van de reële incidenten. De interventietijd is ook gevoelig gedaald over deze periode. Naar de toekomst toe moet er nog meer gecommuniceerd worden tussen alle partners om valse alarmen te doen dalen zodat er nog meer geconcentreerd kan worden op de reële interventies”, aldus schepen van Preventie Ali Salmi.
De verbetering van de communicatie moet komen vanuit de driemaandelijkse stuurgroep ‘Veilig onderhandelen en ondernemen – bedrijven’. Deze groep bestaat uit een afvaardiging van het schepencollege Mechelen, de lokale Politie Mechelen, Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, de bewakingsonderneming Securitas en 5 afgevaardigden van de deelnemende bedrijven. Samenwerking en vlotte communicatie tussen de betrokken partijen is essentieel om te kunnen instaan voor de veiligheid op de bedrijventerreinen en moet leiden tot:
– een daling van de criminaliteit
– een veilige omgeving om te ondernemen
– een bevordering van de samenhorigheid tussen bedrijven om het gevoel van veiligheid te verhogen