Op 15 maart 2011 braken er in Syrië grote protesten uit. Enkele maanden later veranderden de protesten in zware gevechten tussen regering en oppositiegroeperingen. Daarbij vielen naar schatting al meer dan 7.500 doden, onder wie vele burgers. Meer dan 200.00 mensen sloegen op de vlucht. De meesten worden opgevangen door familie of vrienden in andere delen van het land. Andere zijn naar het buitenland gevlucht.
Zowel de Syrische Rode Halve Maan, een zustervereniging van Rode Kruis Vlaanderen, als het internationale Rode Kruis zijn actief betrokken bij de hulpverlening. Tot hier toe hielp het Rode Kruis al meer dan 200.000 mensen. De accenten liggen onder andere op de bedeling van hulpgoederen, het verlenen van paramedische bijstand en de medische evacuatie van gewonden en chronische zieken. Om de nodige hulp te kunnen verlenen doet het Rode Kruis nu een oproep naar extra fondsen.
“De Stad Mechelen wil net als voor Libië en Japan vorig jaar, een kleine, maar toch niet onbelangrijke inspanning leveren om de slachtoffers in Syrië te helpen. Er wordt daarom 2.500 euro vrijgemaakt binnen de middelen voor noodhulp (Ontwikkelingssamenwerking). We zullen deze bijdrage storten aan het Rode Kruis.” weet Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi.
“De keuze voor het Rode kruis is ingegeven doordat deze organisatie reeds in beide landen actief is en dus snel kan inspelen op de noden in de getroffen gebieden. Uiteraard heeft onze stad ook een nauwe band met het Rode Kruis, daar de hoofdzetel hier is gevestigd”, zegt Bart Somers.
Het Rode Kruis is er sinds februari 2012 in geslaagd om hulp te bieden in Homs, een stad waar de gevechten hoog oplopen. Begin maart heeft een team van de Syrische Rode Halve Maan ook toegang gekregen tot de wijk Baba Amr, waar wekenlang geen noodhulp kon worden geboden. De meeste inwoners van de wijk bleken gevlucht naar nabijgelegen gebieden waar het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan hulp bieden. “De huidige prioriteit is nu om voedsel, dekens en hygiënekits te blijven verspreiden onder de bevolking in de getroffen gebieden en aan de inwoners die uit Baba Amr zijn gevlucht. In Abel, op 10 km van Homs, kregen 450 gezinnen voedsel en hygiënekits.” aldus schepen Salmi.
Daarnaast onderhandelt Het Rode Kruis al enige tijd met zowel de Syrische overheid als de oppositiegroepen over een manier om toegang te krijgen tot de slachtoffers en hulp te kunnen bieden. Dit gebeurt in alle stilte, ver van de media-aandacht.