Vanmorgen stelde OCMW-voorzitter Koen Anciaux het nieuwe woonzorgcentrum De Lisdodde voor. Het woonzorgcentrum De Lisdodde is gelegen in de Frans Broerstraat 1 in Mechelen en zal deze zomer in gebruik worden genomen.
Het woonzorgcentrum De Lisdodde bestaat momenteel uit twee campussen, campus De Polder in de Frans Broerssstraat en campus De Heergracht in de Lange Heergracht. Deze zomer smelten deze twee campussen samen tot één mooi woonzorgcentum De Lisdodde. “Met de bouw van De Lisdodde wordt de eerste stap gezet voor een aantal projecten in de ouderenzorg de volgende jaren. De huidige campus De Polder vergroot van 74 naar 150 woongelegenheden en bijkomend komen er nog 6 kamers voor kortverblijf en ook nog eens 24 assistentiewoningen. De ouderenzorg te Mechelen is met dit project aan een hernieuwing begonnen die ze zal blijven aanhouden”, zegt OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld).
Wonen staat voorop en zorg past zich daaraan aan
De uitrusting van de nieuwe woongelegenheden beantwoordt aan de meest recente normen van de Vlaamse overheid waarbij vooral zorg gedragen wordt voor een efficiënte indeling van het gebouw. In een uitgebreide inspraakronde van personeel en betrokken zorgverstrekkers is er op toegezien dat de indeling en organisatie intern beantwoordt aan de meest vooruitstrevende zorgverlening met veel nadruk op huiselijkheid: het wonen komt eerst, de zorg past zich daarin aan. In het nieuwe woonzorgcentrum is ook een therapeutische wellness ruimte voorzien waardoor de uitgebreide kinesitherapie en ergotherapie nog beter ondersteund worden. Een kapperslokaal en een klein winkeltje vervolledigen het geheel rond een nieuwe en uitgebreide cafetaria die aansluit op de huidige inkom. In het huidige gebouw en in een deel van de nieuwbouw verblijven bewoners met dementie. Om veiligheid, geborgenheid en grote bewegingsvrijheid te combineren, is er nood aan een degelijk afgesloten ruimte, zowel binnen als buiten. Speciaal voor bewoners met dementie is er een parcours ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten. Dit parcours maakt het hen mogelijk om vrijer en beter te bewegen op een woonplek die hen beschermt. Ook is er voor bewoners met dementie een omsloten binnentuin voorzien. Met de uitbreiding is er nu ook bewoning voorzien voor bewoners met een fysieke zorgbehoefte en ook huisvesting voor 24 ouderen die zelfstandig wonen in hun assistentiewoning. In deze assistentiewoningen wonen de ouderen in moderne flats en kunnen zij beroep doen op de hulp die ze nodig hebben en waarvoor ze kiezen. Een mooie combinatie van maximale privacy en keuzevrijheid van hulpverlening.
Nieuw woonzorgcentrum stelt zich ook open naar omgeving
Het gebouw en het terrein staan ook open naar de omgeving toe. Dit wordt gerealiseerd door op het bestaande terrein een semipublieke ruimte te creëren: de cafetaria op het gelijkvloers wordt toegankelijk gemaakt voor bezoekers en omwonenden. Deze cafetaria kijkt uit op een speelpleintje, met afsluitbare toegang tot het binnengebied van de aanpalende woonwijk. Dit zal ervoor zorgen dat het speelaanbod voor de jongsten in de buurt gerealiseerd wordt en dat het woonzorgcentrum zich openstelt voor de buurtbewoners, terwijl tegelijkertijd ook familiebezoek aantrekkelijker is gemaakt voor de kinderen. Het OCMW koos er ook voor om duurzaam te bouwen. Het gebouw is gerealiseerd met de nieuwste ecologische bouwtechnieken en vormt een nieuw baken in de wijk. “De Mechelse ouderenzorg van het OCMW stapt hiermee ook uit de schaduw, de Lisdodde wordt letterlijk een divers en kleurrijk gebouw”, zegt Koen Anciaux.
Realisatie en kostprijs
Architectenbureau Designers – Architects – Engineers uit Bonheiden maakte het ontwerp en de bouwonderneming Groep Van Roey nv uit Rijkevorsel zorgt voor de uitvoering. De bouwwerken kosten 19,8 miljoen euro waarvan de Vlaamse gemeenschap een aanzienlijk deel subsidieert.