Eén op vijf Vlamingen doet aan vrijwilligerswerk. Omgerekend zijn dat dus 10 à 15 000 Mechelaars die zich belangeloos inzetten in onze samenleving. Hun persoonlijk engagement getuigt van maatschappelijke betrokkenheid en bevordert de samenhang in de samenleving. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de vele voorzieningen en instellingen zoals ziekenhuizen, zorgcentra, welzijnsorganisaties en scholen. Ook de samenhang in buurten en wijken draait op vrijwilligers, net zoals het verenigingsleven (jeugd, sport, cultuur, erfgoed…). Maar vergeet daarnaast zeker niet al diegenen die zich in stilte inzetten voor familie, vrienden en buren. Vrijwilligers vormen het kloppende hart van de stad.
Ook voor de stad en het OCMW zet een heel aantal vrijwilligers zich in: peters en meters van dorpen en wijken, huiswerkbegeleiders om ouders en kinderen te ondersteunen, compostmeesters, vrijwilligers die het stadsarchief digitaliseren, vrijwilligers binnen de vele adviesraden, vrijwilligers in de dienstencentra en de minder mobielen centrale … Alleen hier al gaat het om honderden mensen.
Het stadsbestuur wil het belang van vrijwilligers benadrukken en onder de aandacht brengen van alle stadsgenoten. Daarom werd de Stedelijke Prijs voor de Vrijwilliger ingesteld en worden jaarlijks tijdens de ‘Week van de Vrijwilliger’ twee laureaten bekroond: een persoon met een merkwaardig vrijwilligersverhaal – de bescheiden huldiging van de betrokkene heeft een wervend, sensibiliserend doel. Een organisatie die op een merkwaardige wijze met vrijwilligers werkt, zorg draagt voor vrijwilligers of enkel bestaat uit vrijwilligers die zich op een opmerkelijke wijze inzetten voor Mechelen
Naast iedere stedelijke adviesraad en de instellingen van de stad en het OCMW, kunnen ook de vele Mechelse organisaties, voorzieningen en instellingen uit het brede sociaal-culturele en welzijnsveld een kandidaat voordragen. Verder kan op voorstel van een groep van 20 Mechelaars een persoon voorgedragen worden.
Deze uitgebreide oproep zorgde voor de editie 2012 voor 11 verscheiden kandidaten. Op 23 januari 2012 heeft de jury zich gebogen over deze kandidaturen, en het college van burgemeester en schepenen heeft op 10 februari 2012 besloten de prijs toe te kennen aan Els Goodman (als persoon) en ‘Oxfam Wereldwinkel Mechelen vzw’ (als groepswerking).
Els Goodman en ‘ Oxfam Wereldwinkel Mechelen vzw’ mogen zich zo de waardige opvolgers noemen van de heer Jean De Boeck en ‘De Vrienden van Dodoens’ , de laureaten van 2011.
Els Goodman is hét voorbeeld van vrijwillige inzet. Els zet zich in binnen niet minder dan zeven initiatieven: zij doet aan stervensbegeleiding en zorgt voor zieken, zij is actief binnen een seniorenwerking en een hobbywerkgroep en is lid van de wijkraad Noord, van buurtcomité Pennepoel en van de bewonersgroep Begijnenweide. Bij al deze initiatieven en organisaties neemt zij de meest belastende taken op zich, zowel logistiek als organisatorisch. Zij houdt steeds, in alle rust, de boel draaiende en begeestert anderen met haar aanstekelijke enthousiasme. Zij draagt hiermee bij en pleit zelf voor een buurtgemeenschap waarbij eenieder samenwerkt en het gevoel heeft er deel van uit te maken.
Oxfam Wereldwinkel Mechelen is een mooi voorbeeld van diversiteit binnen een vrijwilligersploeg. Een ploeg van 45 vrijwilligers, van studenten tot werkenden en actieve 70-plussers, van hier afkomstig of met hun wortels in andere landen en werelddelen, die zich allen inzetten voor een rechtvaardige wereldhandel. Al bijna 40 jaar is Oxfam Wereldwinkel Mechelen actief rond de verkoop van eerlijke handel producten, rond vorming aan Mechelse scholen en burgers, rond publiekscampagnes, rond bewustmaking en educatie en rond beleidsbeïnvloeding. Vorig jaar was een bewogen en extra belastend jaar voor deze ploeg om tijdig een vernieuwde en groter verbouwde winkel uit te bouwen. Hierdoor wordt de werking nog versterkt.
Ze krijgen een oorkonde overhandigd als waardering voor hun onbaatzuchtige inzet. In het najaar mogen Els Goodman en Oxfam Wereldwinkel Mechelen een gedenkboom in het Thiebroekbos aanplanten. Beide bomen komen zo in het gezelschap te staan van alle gedenkbomen van de vorige laureaten. Met deze erkenning staan ze allebei symbool voor de vele vrijwilligers die zich het hele jaar inzetten voor hun mede-inwoners.
De stedelijke prijs is geen spel van winnaars en verliezers. Het feit dat hier vanavond 11genomineerden aanwezig zijn, wil zeggen dat deze personen en organisaties door anderen opgemerkt en gewaardeerd worden
De volgende vrijwilligers krijgen een eervolle vermelding:
Het pleeggezin Cordon-Van den Eynde – ingezonden door KAOS Pleegzorg
Dit pleeggezin vangt kinderen en jongeren op die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien omwille van persoonlijke problemen zoals psychische problemen, verslaving, ziekte… Zij staan in voor de zorg en opvoeding van deze kinderen. Door een pleegkind in huis te nemen stellen zij hun hart, hun gezin en hun levenswijze open.
Marleen Van den Heuvel – voorgedragen door een 20-tal Mechelaars
Iedere maand zorgt Marleen Van den Heuvel ervoor dat een 650-tal abonnees uit Hombeek het lokale maandblad De Schacht in de bus krijgen. Belangeloos werkt zij telkens dit blad van a tot z, van samenstelling tot druk en verdeling, uit. De Schacht is zo van groot sociaal-cultureel belang voor Hombeek.
Frans Ophalvens – voorgedragen door Buurtwerking Groot Begijnhof vzw
Frans Ophalvens is sinds de start van de buurtwerking Groot Begijnhof actief. Niets is Frans te veel: waar het kan, steekt hij de handen uit de mouwen, hij verwelkomt nieuwe buurtbewoners, staat anderen met raad en daad bij… Hij wordt niets voor niets de ‘burgemeester van ’t straat’ genoemd.
Tonny De Wit – voorgedragen door Mechelse Hattrick vzw
Tony De Wit is gebeten door voetbal. Hij traint dan ook, als vrijwilliger voetbalcoach, FC Hattrick – het Mechelse homeless voetbalteam- en gedetineerden in de Mechelse gevangenis. Met zijn opgewektheid, voetbalkennis en sociale ingesteldheid weet hij de kansengroepen en begeleiders waarmee hij samenwerkt te motiveren en te amuseren.
Sarah Goossens – voorgedragen door Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee
Sarah Goossens is er van bij de start van het wijkgezondheidscentrum al bij als vrijwillige onthaalmedewerkster. Vriendelijk, loyaal, betrouwbaar… kortom, als echte teamspeler is zij een vaste waarde voor de artsen, voor de patiënten en bezoekers en voor de andere vrijwilligers.
Fernande Beckx – voorgedragen door SOS Hulpbetoon vzw
Al vele jaren zet Fernande Beckx zich in als verantwoordelijke van de tweedehandswinkel van SOS Hulpbetoon. Het aansturen en begeleiden van vrijwilligers en PWA’ers, het op orde houden en aanvullen van de winkel, toeverlaat en uitlaatklep zijn voor de vele klanten en medewerkers… zo zorgt ze mee voor het welslagen van deze vzw.
S-Plus Mechelen – voorgedragen door vzw S-Plus
S-plus afdeling Mechelen biedt een boeiend en afwisselend programma aan voor senioren. Er is maandelijks plaats voor cultuur, uitstappen, sport, feest en ontmoeting. Op die manier gaat S-Plus Mechelen vereenzaming van senioren tegen.
Ariadne vzw – voorgedragen door Huis van de Mens Mechelen
De vrijwilligers van Ariadne staan in voor vrijzinnig-humanistische afscheidsplechtigheden. Zij voeren gesprekken met de nabestaanden, bieden een luisterend oor, schrijven de teksten en lezen ze voor. Ze zorgen zo voor een troostende en unieke afscheidsrede op maat.
Project burenbemiddeling – voorgedragen door de dienst Preventie en Veiligheid
In dit jonge project slaan vrijwilligers bruggen tussen buren. Het is vaak niet simpel om je buur aan te preken bij onderlinge problemen. De buurtbemiddelaars gaan uit van de goedheid van de mens en trachten bij conflicten de communicatie tussen buren te verbeteren of op gang te brengen. Zo bevorderen zij goed buurschap.