Het dak van de Sint-Lambertuskerk in Muizen is aan herstelling toe. De stad heeft beslist om het dossier voor de werken op te starten. “De stad en de Kerkfabriek zijn allebei eigenaar van een deel van de beschermde kerk. Op vraag van de Kerkraad gaan wij als stad de rol van bouwheer op ons nemen. Hierdoor komen we in aanmerking voor een Vlaamse restauratiepremie”, zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (sp.a).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielde een V-bom de Sint-Lambertuskerk van Muizen. Enkel de toren bleef overeind en deze werd nadien beschermd als monument. In de jaren ‘60 kreeg Muizen een nieuwe moderne kerk, die via de kerkhofmuur symbolisch verbonden werd met de oude toren. “Mechelen staat bekend om haar acht barokke en gotische kerken in de binnenstad. Maar ook in onze dorpen en wijken vind je prachtige kerken, en niet alleen eeuwenoude exemplaren. De Sint-Lambertuskerk van Muizen is een modernistische kerk gebouwd in de jaren ‘60 die beschermd is omwille van de historische en architecturale waarde. Het ontwerp is van de architect Lucien Engels, die medewerking kreeg van niemand minder dan Rik Poot en René Guiette”, weet Karel Geys.
De Kerkfabriek heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan om de Sint-Lambertuskerk te onderhouden. In 2011 doken er problemen op met het dak dat lekte. De Kerkraad van Sint-Lambertus heeft daarom gevraagd aan de stad om de dakbedekking te vernieuwen. Karel Geys: “Bij deze werken nemen wij de rol van bouwheer op ons, zoals we dat de voorbije jaren nog al hebben gedaan.” De stad kan immers gebruik maken van de Vlaamse restauratiepremie van 88%. “Het andere grote voordeel is dat wij ervaring hebben met het opstellen van restauratiedossiers, een complexe materie die veel tijd in beslag neemt.”
De stad kan nu van start gaan met het opstellen van het dossier na een inspectie van de kerk door Monumentenwacht. De verwachting is dat de werken kunnen starten in 2015 of 2016, na het verkrijgen van de restauratiepremie. De dakbedekking zal volledig vernieuwd worden en dit geeft de kans om ook een aantal andere ingrepen te doen. Zo kan de stad ook dakisolatie plaatsen, een duurzame investering die zal leiden tot rationeler energieverbruik.