De buitenrestauratie van de mooie zandstenen Sint-Jan-Baptist en Sint-Jan- Evangelistkerk is voltooid. Het gotische monument heeft een grote erfgoedwaarde en ook een niet te onderschatten toeristisch potentieel. Het mooie resultaat van de buitenrestauratie draagt bij tot de algemene uitstraling van de Mechelse binnenstad.
De Sint Jankerk is een 15de-eeuwse gotische driebeukige kruiskerk met een driezijdige koorsluiting en een vrijstaande westertoren. Ten noorden van het koor bevindt zich de sacramentskapel uit 1546. De imposante westertoren heeft eeningebouwde traptoren. Boven de kruising staat een typische dakruiter. Binnenin bevinden zich kunstschatten van een uitzonderlijke kwaliteit zoals een triptiek van Rubens, barok beeldsnijwerk en zeer zeldzame 15de-eeuwse muurschilderingen die in 2008 werden blootgelegd.
De Sint-Jan-Baptist en Sint-Jan Evangelistenkerk behoort tot het ensemble kerken ‘Torens aan de Dijle’. “Mechelen heeft van alle Vlaamse steden de hoogste concentratie van beschermde kerken in de binnenstad. Voor de verdere restauraties kan de stad dankzij de meerjarige overeenkomst met de Vlaamse overheid rekenen op een planmatige aanpak en subsidiëring. Hierbij heeft de Stad Mechelen zich geëngageerd om haar Vlaams erfgoed verder te promoten door middel van een passende publiekswerking,” zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).
De inhuldiging van de gerestaureerde kerk wil vooral het Mechels publiek beter en op een originele manier in contact brengen met haar uitzonderlijk erfgoed. Karel Geys (sp.a): “We merken dat nog te weinig Mechelaars dit unieke patrimonium kennen. Met deze inhuldiging geven we iedereen dan ook graag de kans om dit op een laagdrempelige manier te ontdekken.” Nieuwsgierigen kunnen op dinsdag 21 februari een kijkje komen nemen en worden bovendien getrakteerd op een gratis concert van Patrick Riguelle en Jan Hautekiet in dit unieke decor.
Goed verloop van werken
De buitenrestauratie van de Sint-Janskerk werd met heel veel zorg en vakmanschap voorbereid, uitgevoerd en begeleid. De werken zijn uitgevoerd door de gespecialiseerde aannemer Nv Renotec. Het ontwerp en het dossier werden opgemaakt door architectenbureau K. Beeck en studiebureau Studium. De werfopvolging stond onder leiding van ir-architect Elfi Hermans. Ook de kerkfabriek draagt haar steentje bij en legt zich zelf toe op de restauratie van schilderijen en beeldhouwwerk.
De werf startte op 1 augustus 2008 en de werken zijn eind vorig jaar beëindigd.
De uitgevoerde werken omvatten:
-de restauratie stabiliseert de buitengevels met maximaal behoud van de originele natuursteen.
-de reiniging en het herstel van de glas-in-loodramen.
-de herstelwerken aan de vieringtoren. De uiterst slechte staat van de torenpoten en de dakvoeten alsook de slechte bevestiging van de goten aan de destijds niet gesaneerde oude dakstructuur kwamen aan het licht.
De uiteindelijke kostprijs bedraagt €1.687.308 (excl. BTW). Voor deze werken werd een overheidspremie van 88% verkregen.