Op donderdag 16 februari staat de thermostaat een graadje lager en doen we een iets dikkere trui aan. Op die dag organiseert de Vlaamse overheid voor de 8ste keer dikketruiendag. Ook in Mechelen gaat de campagne niet onopgemerkt voorbij, want het personeel van de stad doet enthousiast mee. De campagne heeft een zuinig energieverbruik voor ogen en motiveert scholen en bedrijven op die dag om allerlei ludieke en educatieve acties op poten te zetten. De stedelijke kinderkribbes in de Dennenstraat en Zwaluwstraat gaan de uitdaging aan om de hele winter lang minder energie te verbruiken.
Stad Mechelen blijft niet in de kou staan
Het stadsbestuur doet een oproep naar de bevolking, scholen, verenigingen en bedrijven om actief deel te nemen op een originele manier. Leuke foto’s van de actie kunnen worden opgestuurd naar de dienst duurzame ontwikkeling en energie (duurzame.ontwikkeling@mechelen.be). De leukste acties zullen nadien extra in de kijker worden geplaatst. Ook de staddiensten zelf zullen de campagne aangrijpen om de energiezorg op de werkplek onder de aandacht te brengen. Donderdag gaan de verwarmingen uit en de dikke truien aan. De stad moedigt medewerkers aan om een ludieke actie te organiseren of om energie sparen op de werkplek alvast tot gespreksonderwerp te maken. Naast de deelname aan deze campagne onderneemt de stad nog tal van andere initiatieven. Zo wordt er geïnvesteerd in energiezuinige verwarming van de openbare gebouwen en energiezuinige openbare verlichting. Voor energiebesparende maatregelen verleent de stad subsidies. “We zetten in op de sensibilisering van het stadspersoneel en van alle Mechelaars. Een actie als dikketruiendag draagt hiertoe bij. We willen echter ook op een systematische manier aandacht besteden aan rationeel energieverbruik, vandaar dat we heel wat investeren in energiezuinige infrastructuur zoals de vervanging van oude verwarmingsketels en het installeren van zonnepanelen op de stadsgebouwen.” weet Schepen van Energie Caroline Gennez.
Enkele tips
De tips om energie te sparen op de werkplek worden extra onder de aandacht gebracht via een interne nieuwflash:
• Laat de lichten niet onnodig branden
• Controleer op het einde van de werkdag of de elektronische toestellen (printer, kopieerapparaat, computer, scherm, …) wel degelijk volledig uitgeschakeld zijn;
• Sluit ramen en deuren op het einde van de werkdag;
• Als je de radiatorkraan verder hebt opengedraaid tijdens de dag, draai deze terug op de nachtstand op het einde van de werkdag
Een coole actie tegen de opwarming
De stedelijke kinderkribbes in de Dennenstraat en Zwaluwstraat geven enthousiast het goede voorbeeld en zijn deze winter de uitdaging aangegaan om energie te sparen in hun gebouw. Donderdag gaan de verwarmingen uit en de dikke truien aan. Daarnaast worden de kleuters a.d.h.v. enkele ludieke acties betrokken in de energiebezuiniging. Bovendien worden de ouders geïnformeerd op welke wijze energie gespaard wordt in hun gebouw. Zij nemen niet alleen op donderdag deel aan dikketruiendag, van november tot april vindt de actie Klimaatgebouw plaats in samenwerking met IGEMO. “We informeren de ouders over hoe we energie proberen te besparen in de stedelijke kinderopvang. Dat het een graadje minder warm is, merken de kindjes niet op. Met enkele ludieke acties betrekken we de kinderen zelfs bij de energiebezuiniging.” gaat Schepen van Kinderopvang Rita Janssens verder.
De stad selecteert elk jaar enkele stadsgebouwen die deelnemen aan de actie Klimaatgebouw. Vorig jaar verbruikte de politie zo 8,66% energie minder. Volgens een tussentijdse evaluatie van de actie Klimaatgebouw besparen de kinderkribbes van de Dennenstraat en Zwaluwstraat momenteel zelfs 10 % op hun energiegebruik.
“Wat startte als een symbolische actie om het Kyoto-verdrag in de kijker te zetten, is intussen uitgegroeid tot een jaarlijkse vaste waarde. De focus ligt op eenvoudige maatregelen waar heel wat mee bespaard wordt. Die kunnen na de actiedag aangehouden worden,” zo zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie. “Een graad minder verwarmen betekent 7% minder stookkosten en broeikasgassen.”