Het Willemsfonds afdeling Mechelen reikt jaarlijks zijn “Mechels Keikopken” uit aan een verdienstelijke Mechelaar of Mechelse organisatie die zich (hoofdzakelijk) onbaatzuchtig inzet voor het behoud van het stedelijk materieel en immaterieel erfgoed. In barre tijden van economische crisis waarin de woorden nostalgie, tijden van weleer en grootmoeders stamppotje warme gevoelens van vervlogen tijden oproepen hoeft het niet te verbazen dat het Willemsfonds het ambachtelijk vakmanschap van “Brouwerij het Anker” en haar bezieler de heer Charles Leclef huldigt.
Dertig jaar geleden, wanneer nostalgie nog een vies woord was en nieuwlichterij de boodschap stond het ambachtelijk brouwen in Mechelen onder zware druk, één na een verdwenen de brouwers , één na een verdwenen klinkende namen, de laatste in de rij “LAMOT”. Toch wist Brouwerij het Anker te overleven en uit te groeien tot het familiebedrijf dat het nu is bekend en befaamd ver buiten de eigen gouw, gelauwerd van Chicago tot Guandong en stevig ingebed in de Heerlijkheid. Zonder compromissen over kwaliteit en kwantiteit, geapprecieerd door jong en oud. De weg van de donkere jaren zeventig tot heden was niet eenvoudig, de spreekwoordelijke handdoek geen optie maar het resultaat van jaren vechten tegen de bierkaai mag gezien en geproefd worden. Iedere bierliefhebber kent de Gouden Carolus, de voorstelling van de jaarlijkse cuvée van de Keizer is een evenement in Mechelen. Charles Leclef als bezielende kracht krijgt dan ook het Mechelens Keikopken 2012 uitgereikt.
Jaarlijks wordt het keikopken uitgereikt, eerdere laureaten waren: Eric den Hamer (2003: voor het bewijs dat Mechelen een Vlaamse stad was aan de hand van de hoogweg in Doornikse steen die dwars liep over de Grote Markt), Michele Eeman (2004: voor het bewaren van het Schepenhuis da dreigde in buitenlandse handen te geraken) Marcel Kocken (2005: voor zijn niet aflatende inzet op de Mechelse historische scene, een erkenning voor zijn carrriere), de Mechelse gidsenbond 2006: onbaatzuchtig voor Mechelen, door weer en wind), de Familie De Coninck (2007: filmisch erfgoed en bewaren van het Paardenstraatje maar ook zo veel meer), de Koninklijke Oudheidkundige Kring (2008: Grote roerganger en voorbeeld voor het bewaren van het Mechels erfgoed) Hortence Champagne (2009: Grote dame van de Mechelse dansscene) en Restauratie Integratie Mechelen (2010: waakhond voor alle stedelijk erfgoed in verdrukking).
Het Keikopken is echt Mechels erfgoed uit de Mechelse ondergrond, een kassei met originebepaling van één van de tientallen werven die Mechelen rijk is, handgekapt, verweerd, een karakterkop getekend door het leven, zonder compromissen, van een ongekende hardheid en gemaakt voor de eeuwigheid, om te koesteren.