De afgelopen maanden was het stil rond de Nekkerpool, het gloednieuwe zwembad dat de provincie Antwerpen bouwt in Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker. Na de bekendmaking van de naam tijdens een persconferentie kon eindelijk de stilte na de hype weerkeren zodat men in alle rust kon bouwen. Van de buitenaanleg, ontworpen door Architectenbureau VenhoevenCS, zul je vast en zeker verbluft staan.
Om tegemoet te komen aan de nood aan zwemwater in de regio en meer specifiek om een oplossing te bieden aan de problematiek van het schoolzwemmen, besloten de provincie Antwerpen, de stad Mechelen en de gemeente Bonheiden om een samenwerking aan te gaan voor de bouw van een zwembad. De provincie Antwerpen besloot dit in eigen beheer te doen. De stad Mechelen en de gemeente Bonheiden stemden ermee in om de jaarlijks terugkerende exploitatiekosten. “De Nekker ondergaat stilaan een echte gedaantewisseling. Met de Nekkerpool bewijst de provincie een ambitieuze partner te zijn voor recreatie in de Mechelse regio met oog voor het milieu,” aldus gedeputeerde Röttger, bevoegd voor Recreatiedomeinen.
Vorderingen van de werken
De medewerkers van De Nekker hebben dag na dag de werf zien groeien en veranderen. Wat ooit een minigolf was, werd een bouwput. Niet erg prettig als zicht vanuit je kantoor, maar stilaan maar zeker kreeg de put meer en meer vorm. Wat eerst alleen maar wat beton en ijzerwerk leek, is nu weldegelijk een zwembad aan het worden. Paul Verbeeck, medewerker in De Nekker, wierp zich op als fotograaf van dienst. Zelfs de hoogste kranen konden hem niet tegenhouden! Je kunt zijn fotodagboek bekijken op de Flickr account van de provincie Antwerpen.
De buitenaanleg
Als het ontwerp van het zwembad je al bekoorde, dan zal je zeker verbluft staan van de buitenaanleg. Het gaat hier om de nieuwe bestrating en vegetatie rondom het zwembad én het nieuwe inkompaviljoen. Concreet zal het landschap van het recreatiedomein tot aan de inkom zichtbaar zijn. Voorts omvat het ontwerp een 10-tal nieuwe lichtmasten, een waterelement, een aantal zitelementen en afvalbakken. Behalve jonge vegetatie zal men ook een groot aantal volwassen bomen planten. De vegetatie vormt een tegengewicht voor het strakke karakter van het zwembad. Men koos voor een natuurlijke en ‘wilde’ uitstraling. Er is reliëf opgenomen in de groenzones. De vegetatie bestaat uit onderhoudsarme grassen, heidesoorten, varens en grove den. De hoogste bomen worden geplant waar de pergolaconstructie het zwembad en de sporthal verbindt. Spoedig zullen deze bomen door de pergolabalken heen groeien. De patio in het zwembad benadrukt de verweving tussen gebouw en landschap. Ook in deze patio gebruikt men dezelfde plantensoorten en bomen.
Het nieuwe inkompaviljoen
Het nieuwe inkompaviljoen behoudt z’n huidige functie en zal ook enkel in het zomerseizoen in gebruik zijn. De capaciteit is vergroot van 2 naar 4 kassa’s. Daarnaast is een 5de kassa voorzien aan de zijde van de sporthal om ten tijde van eventuele evenementen aldaar de bezoekersstromen te kunnen scheiden. Na het kopen van een kaartje aan de kassa kan men hiermee door de automatische tourniquets het terrein betreden. Het wordt ook mogelijk om direct bij het inkompaviljoen een kaartje te kopen dat toegang biedt tot in het zwembad zodat bij de balie van het zwembad zelf eventueel met minder personeel gewerkt kan worden.