Het Mechelse stadsbestuur gaat twee juridische procedures opstarten om tot een oplossing te komen voor de langdurig leegstaande panden op de hoek van de Scheerstraat en F. de Merodestraat. De verwaarloosde gebouwen ontsieren al jarenlang het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt. “We willen dat de eigenaar zo snel mogelijk maatregelen neemt om verdere schade te beperken. Door de bouwvalligheid zou de openbare veiligheid in het gedrang kunnen komen en dat willen we absoluut voorkomen. Daarnaast willen we een oplossing via onteigening zodat het pand een nieuwe invulling kan krijgen”, aldus schepen van Stadsvernieuwing en Monumentenzorg Karel Geys (sp.a) en burgemeester Bart Somers (Open Vld).
Het gaat om Scheerstraat nr. 2-4-6 en F. de Merodestraat nr. 1-3 aan de Grote Markt. De panden zijn al sinds 1997 opgenomen op de inventaris van leegstaande en verwaarloosde gebouwen. De voorbije jaren had het stadsbestuur meerdere gesprekken met de eigenaar, in de hoop een oplossing te vinden. Nu vindt de stad dat het dossier lang genoeg heeft aangesleept. Karel Geys: “De panden zijn intussen in zo’n slechte staat dat deze maatregelen vereist zijn. Volgens het juridisch advies van een specialist zijn er twee procedures die we tegelijkertijd kunnen opstarten: de procedure tot hoogdringende onteigening en een procedure in kortgeding zodat de openbare veiligheid zeker niet in het gedrang komt.”
Burgemeester Somers is blij dat er eindelijk beweging komt in dit dossier. “Sinds de Euroshopping drie jaar geleden tegen de grond ging, is dit hoekpand als deel van de Grote Markt voor mij de meeste storende leegstand van het moment in Mechelen. De eigenaar heeft jarenlang aan zijn verantwoordelijkheid verzaakt. Het wegwerken van leegstand en een nieuwe bestemming geven aan historische panden is een van de prioriteiten van ons beleid omdat het rechtstreeks invloed heeft op de leefbaarheid van de binnenstad en het straatbeeld”, zegt Bart Somers.
In de gevel van één van de gebouwen is er een grote barst zichtbaar, de dakbedekking ziet er op bepaalde plaatsen niet stevig genoeg uit en er hangen brokstukken los. Via de procedures kan de stad door een expert laten vaststellen of de eigenaar dringend moet optreden om te voorkomen dat er delen van het gebouw naar beneden zouden komen.
Twee weken geleden besliste het stadsbestuur ook al om juridische procedures op te starten om het beschermd monument Hof van Cortenbach te redden, een ander dossier van verwaarlozing dat al jarenlang aansleept. “Ons geduld in het dossier Scheerstraat – Merodestraat is eveneens op. Bij verplichte onteigening kan de stad de panden aankopen. We willen er zeker voor zorgen dat de harmonie van de historische panden op de Grote Markt niet doorbroken wordt, dus de restauratie van het hoekpand en de 18de-eeuwse gevel in de Merodestraat is een must. Dit zou opnieuw een belangrijke doorbraak zijn in de bestrijding van de leegstand”, verklaart Karel Geys.