In juli werd bekend gemaakt dat Technopolis 6.850.000 euro Europese, Vlaamse en provinciale subsidies ontvangt voor de uitbreiding van het doe-centrum voor technologie en wetenschap in Mechelen. Vandaag heeft het Mechelse stadsbestuurgunstig advies gegeven voor de bouwvergunning. “De aanvraag voorziet in de uitbreiding van Technopolis met een bijkomende ruimte voor expositie, een leercentrum, een workshopruimte, een labo en een multifunctionele ruimte. Ook worden er extra parkeerplaatsen aangelegd. Tijdens het openbaar onderzoek werden er geen bezwaren ingediend en op de site is er nog meer dan voldoende ruimte om uit te breiden. Vandaar dat wij positief advies geven voor deze bouwvergunning”, aldus schepen van Stedenbouw Karel Geys (sp.a).
De uitbreiding bestaat uit twee volumes die worden aangebouwd tegen het bestaande gebouw. Aan de oostelijke zijde komt er een multifunctionele ruimte en aan de westelijke en zuidelijke kant wordt de tentoonstellingsruimte uitgebreid. “Het ontwerp is van hoge kwaliteit door de keuze voor hedendaagse architectuur. De nieuwe gebouwen worden ook een belangrijke landmark voor Mechelen”, zegt Karel Geys. Technopolis is de voorbije elf jaar uitgegroeid tot een grote troef en belangrijke partner voor de stad. Met de uitbreiding wordt er nieuwe werkgelegenheid gecreëerd en zullen er nog meer bezoekers naar Mechelen komen. De stad heeft ook zelf plannen om in samenwerking met Technopolis een speelbos aan te leggen in het bos Zennebeemden naast Technopolis. Deze uitbreiding hypothekeert de plannen voor het speelbos niet.
De uitbreiding is nodig om de drie nieuwe projecten te realiseren tegen 2013. Zo komt er een Innovation Center – Challenge Center (1000m²) dat de creatieve en innoverende vaardigheden bij jongeren wil ontwikkelen. Op een interactieve manier worden ze uitgedaagd en aangemoedigd om problemen op te lossen binnen een bepaalde tijdspanne. Door deze ervaring worden jongeren gestimuleerd om te kiezen voor wetenschappelijke of technologische studierichtingen. Daarnaast wil technopolis een Mini-Vlaanderen (1500m²) creëren: een prikkelende leeromgeving in de vorm van een typische Vlaamse stad waar kinderen naar hartenlust op ontdekking kunnen gaan. Hier kunnen ze aan de hand van rollenspelen bv. verschillende beroepen uittesten waardoor ze meer leren over wetenschap, technologie, economie, politiek… Ten slotte komt er een Leercentrum voor leerkrachten (200m²). Hier krijgen ze een overzicht van al het educatief materiaal rond wetenschap en techniek dat in Vlaanderen beschikbaar is. Leerkrachten kunnen dit raadplegen en ervaringen uitwisselen. Het is ook de bedoeling om in het Leercentrum nieuw materiaal voor het onderwijs te ontwikkelen en uit te testen.