Vandaag, vrijdag is het de Internationale Dag tegen geweld op vrouwen. Het fenomeen van intrafamiliaal geweld is hieraan sterk gelinkt. In Mechelen werken we al enkele jaren aan een integrale en geïntegreerde aanpak waardoor alle betrokken actoren i.v.m. Intrafamiliaal geweld samen werken om eenzelfde doel te bereiken, namelijk het zoveel mogelijk beperken van dit soort geweld. Daarnaast probereert de Stad via sensibilisatieacties dit fenomeen zo veel als mogelijk in het daglicht te stellen, zodat iedereen hier openlijk durft over communiceren en aanklagen.
Schepen voor Preventie en Welzijn Ali Salmi: “Intrafamiaal geweld is te vaak een onzichtbaar probleem in onze samenleving. Dat maakt het voor slachtoffers nog moeilijker om erover te praten en hulp te zoeken: onterecht schamen ze zich dat dit hen overkomt. De eerste stap in de strijd tegen intrafamiliaal geweld is dus om het taboe op te heffen, om het probleem bespreekbaar te maken, zo dat we er zo voor kunnen zorgen dat de slachtoffers hun lot niet langer stilzwijgend zullen ondergaan. Intrafamiliaal geweld komt voor in alle milieu’s, in alle culturen ook. Het is geen kwestie van rijk of arm. Het overkomt vele vrouwen en kinderen, maar ook mannen kunnen het slachtoffer worden. Ten tweede willen we de slachtoffers bijstaan en helpen.”
In de regio Mechelen houden diverse organisaties zich bezig met hulpverlening inzake intrafamiliaal geweld en de stad Mechelen heeft vorig jaar ook gezorgd voor crisisopvang en in het bijzonder voor residentiële nachtopvang. Zo kan iedereen op elk moment geholpen worden.
Schepen Ali Salmi: “Het OCMW heeft als taak om in te staan voor deze noodzakelijke crisisopvang van de Mechelse inwoners. In sommige uitzonderlijke omstandigheden, bv. door sluiting van de diensten of door niet-aanvaarding van een persoon bij het Crisisinterventiecentrum (CIC), was dit niet altijd te realiseren. Om de mensen toch niet in de kou te laten staan heeft het college vorig jaar de beslissing genomen om een samenwerking op te zetten met de “Zusters van het Convent van Betlehem in Duffel. Vrouwen kunnen in uitzonderlijke omstandigheden daar terecht voor crisisopvang en in het bijzonder voor residentiële nachtopvang.”
Het is uiteraard de bedoeling dat we enkel in uitzonderlijke omstandigheden gebruik zullen maken van deze noodoplossing. Alleen wanneer de bestaande hulpverlening in Mechelen in een 1e fase niet kan instaan voor residentiële crisisopvang bij intrafamiliaal geweld kan beroep worden gedaan op Zusters van het Convent van Betlehem en dit voor een zeer beperkte duur. Bij elke opname op weekdagen wordt de opgevangene na 1 overnachting naar een Mechelse hulporganisatie gestuurd waar het nodige gedaan wordt om de betrokkene verder te helpen. De opname bij de zusters mag maximaal 3 overnachtingen bedragen wanneer er een weekend of een feestdag moet overbrugd worden.
Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen geweld op vrouwen organiseert de dienst Preventie vandaag het toneelstuk ‘TUSSENTIJD’ in het Cultuurcentrum. Dit stuk gaat over een driehoeksverhouding die op scherp komt te staan. In de voorstelling komen belangrijke vragen op indringende en luchtige wijze aan bod zoals Waarom blijft een man of vrouw zo lang in een gewelddadige relatie? Wat zijn de patronen die ontstaan? Hoe kunnen dader en slachtoffer daar aan ontsnappen?
Schepen voor Preventie en Welzijn Ali Salmi: “We hebben er dit jaar voor gekozen om deze problematiek van geweld op vrouwen aan te kaarten via een gratis toneelstuk. Meer dan 100 mensen hebben zich al ingeschreven. Deze extra bewustmaking is nodig om vrouwen er toe aan te zetten om daadwerkelijk iets te ondernemen tegen dit intrafamiliaal geweld. Ik veroordeel zeer scherp elke vorm van geweld en roep alle slachtoffers op om naar buiten te treden, zodat we er samen iets aan kunnen doen..”