Op 3 december is het ‘Internationale Dag voor Personen met een Handicap’. Naar aanleiding daarvan organiseert de stad Mechelen een fototentoonstelling en enkele ondersteunende sensibiliseringsacties om mensen bewust te maken van het leven met een handicap.
Fototentoonstelling ‘Handicap Multicultureel ??!’
In de openbare bibliotheek loopt van 3 december 2010 tot 7 januari 2011 de fototentoonstelling ‘Handicap Multicultureel ??!’. Uitgangspunt van de expo is de culturele verschillen en gelijkenissen van mensen met een handicap. Of je man of vrouw bent, wat ook je levensbeschouwing of etnische afkomst is, een handicap kan tenslotte iedereen treffen.
Personen met een handicap hebben een eigen identiteit, leven in een bepaalde cultuur en bouwen een eigen wereldbeeld op vanuit hun kennis, ervaringen en sociale relaties. Deze mensen gaan elk op hun manier met hun handicap om. Hoe wordt dit beïnvloed door hun culturele en sociale achtergrond? Welke andere factoren spelen een rol? Wat betekent inclusie in een andere cultuur? Het fotoproject ‘Handicap Multicultureel ??!’ brengt via zelfportretten mensen van verschillende afkomst in beeld om zo elkaar beter te leren begrijpen.
Het Platform Handicap en Ontwikkelingssamenwerking (kortweg PHOS), de initiatiefnemer van de tentoonstelling, verwachtte een grote diversiteit aan zelfportretten, maar algauw bleek echter dat hun zelfbeeld amper verschilt ongeacht de culturele achtergrond. Iedereen bleek immers te kampen met gelijkaardige problemen en hindernissen. Onafhankelijk leven bleek een gemeenschappelijk levensdoel. Daarnaast viel ook de positieve weerspiegeling van het ‘gewoon’ leven met een handicap op.
Schepen van Welzijn Ali Salmi: “Deze fototentoonstelling maakt deel uit van ‘Mechelen Mondial’, een campagne die van 11 september tot 11 december 2010 de Millenniumdoelstellingen onder de aandacht in Mechelen brengt. De tentoonstelling geeft een goed beeld dat personen met een handicap – wat ook hun levensbeschouwing of etnische afkomst is – geconfronteerd worden met dezelfde moeilijkheden. De kans op discriminatie is steeds aanwezig. Het is onze taak als beleidsmakers om er op toe te zien dat deze vormen van discriminatie niet getolereerd worden.”
Ondersteunende sensibiliseringsacties
Op de Internationale Dag van Personen met een Handicap overhandigt het PHOS de petitie ‘Handicap & onze petitie’ aan het kabinet van Charles Michel, minister van ontwikkelingssamenwerking. Deze petitie werd ondertekend door schepen van Personen met een handicap Rita Janssens, schepen van Gelijke kansen Ali Salmi en stadssecretaris Erik Laga. De stad wil zich engageren om de drie eisen uit de petitie mee te realiseren:
– Voor de beleidsmakers: investeer in ontwikkelingsprojecten die aandacht hebben voor personen met een handicap en integreer ze in het beleid
– Voor iedereen die actief is in het Zuiden: betrek personen met een handicap bij ontwikkelingswerk
– Voor iedereen: geef personen met een handicap evenveel kansen
“Met het ondertekenen van deze actie willen we een duidelijk signaal geven. De stad Mechelen heeft bijzondere aandacht voor personen met een handicap. Zo hebben we al heel wat gerealiseerd op het vlak van toegankelijkheid, bijvoorbeeld bij evenementen. Uit de fototentoonstelling blijkt dat personen met een handicap positief in het leven staan en wij moeten hen dan ook op een positieve manier benaderen. We hopen dat de activiteiten rond de Internationale Dag voor Personen met een Handicap bijdragen tot het sensibiliseren van alle Mechelaars. Handicaps discrimineren niet: iedereen kan ermee geconfronteerd worden”, verklaart Rita Janssens.
Tegelijk verspreidt de stad onder haar diensten een affiche met een overzicht van de Millenniumdoelstellingen waarin de situatie van personen met een handicap belicht wordt.
De Stedelijke Adviesraad voor personen met een handicap (kortweg SARPH) verspreidt op haar beurt een flyer onder de inwoners van Mechelen waarop men met een aantal zeer sprekende cijfers de aandacht wil vragen voor de situatie van personen met een handicap, zowel in België als op internationaal vlak.