Op vrijdag 29 oktober zal de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie voor Moslims vzw (VOEM vzw) de 2 winnaars van de 13de Emancipatieprijs bekendmaken. De Emancipatieprijs wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt door allochtone en autochtone Vlamingen, moslims en niet-moslims, dichter bij elkaar te brengen en hen steunen om in solidariteit voor elkaar op te komen. Deze week werden de 7 genomineerden bekend gemaakt en ook Mechels schepen voor Diversiteit Ali Salmi (onafhankelijke) is één van de kanshebbers.
De uitreiking van de Emancipatieprijs speelt een belangrijke rol in het emancipatiestreven van allochtone bevolkingsgroepen. Het geeft bovendien een kans aan het solidaire, tolerante en multiculturele Vlaanderen om zich te uiten, dankzij de toenadering tussen verschillende godsdiensten, filosofieën en levensbeschouwingen in het streven naar onderlinge solidariteit en democratie.
De voorbije jaren vielen al heel verschillende mensen en organisaties in de prijzen. In 2007 ging de eer naar Olivia Rutazibwa – Vredescentrum De Stad (Antwerpen) en GC De Rinck (Anderlecht). In 2008 vielen KAV Kleurrijk (Antwerpen) en Cross Mundos (Tongeren) in de prijzen en vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Kif Kif, Al Minara vzw, vzw Adrenaline en Zeynep Göktepe.
Schepen voor Diversiteit Ali Salmi: “Ik voel me zeer vereerd om bij de genomineerden voor deze prijs te horen. Het is een bewijs dat het diversiteitsbeleid, dat ik samen met de dienst Diversiteit in Mechelen aan het voeren ben, op erkenning en bijval kan rekenen. We weten al langer dat Mechelen een boeiende stad is, een stad in beweging. Dit danken we onder meer aan onze grote diversiteit aan inwoners. De stad wil met haar diversiteitsbeleid al deze inwoners gelijke kansen geven en wil dat iedereen op een gelijkwaardige manier behandeld wordt. Samenleven in Diversiteit is dan ook één van de prioriteiten van het Mechelse stadsbestuur. In Mechelen voeren we een beleid dat er op gericht is om de verschillende gemeenschappen in contact te brengen met elkaar en samen activiteiten te organiseren. Op deze manier willen we de vooroordelen bestrijden die er t.a.v. van bepaalde bevolkingsgroepen nog steeds bestaan. We proberen dit op verschillende manieren te realiseren.”