audioreactie schepen van Cultuur Frank Nobels over ‘Gedrukte Stad’:
Van 16 oktober 2010 tot 16 januari 2011 loopt in het Stedelijk Museum Schepenhuis in Mechelen de tentoonstelling ‘Gedrukte Stad’. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een stille verovering. In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw werden gedrukte teksten gemeengoed in de Mechelse samenleving. Drukwerk werd het belangrijkste communicatiemiddel van overheden, groepen en individuen. Het kwam steeds meer in de plaats van het gesproken woord en handgeschreven teksten. Gaandeweg ontwikkelden zich bovendien nieuwe genres van teksten, die massaal hun weg vonden onder Mechelse burgers.
De uitvinding van de boekdrukkunst in de late middeleeuwen veroorzaakte aanvankelijk flink wat opschudding. Na eeuwenlang overschrijven met de hand leek het snelle drukproces van een boek wel op magie… of ‘Zwarte Kunst’.
Ook in Mechelen werden in de zestiende eeuw drukpersen in gebruik genomen. Het gedrukte boek zou de stad sindsdien nooit meer loslaten. Overheid en kerk maakten gretig gebruik van dit nieuwe medium. Met wetteksten en catechismussen trachtten ze het leven van de burgers te controleren. Maar er ontstond ook een markt voor feestelijke, spottende en kritische geschriften. Hoe paste deze wereld van inkt, papier en boekband nu in het leven van het zeventiende- en achttiende-eeuwse Mechelen? Hoe bracht men het gedrukte woord aan de man? Wie verzamelde drukwerk en wat gebeurde ermee? ‘Gedrukte stad’ geeft daarop een antwoord en verkent de rol van het gedrukte woord in Mechelen tijdens het ancien régime. De tentoonstelling ‘Gedrukte stad’ is de bekroning van een samenwerkingsproject tussen het Mechelse Stadsarchief en ‘Short Title Catalogue Vlaanderen’ (STCV).
Het Stadsarchief beheert al meer dan 2 eeuwen de rijke, maar nog te weinig gekende erfgoedbibliotheek van de stad Mechelen. Door de samenwerking met STCV kon een belangrijk deel van deze collectie op een verantwoorde, wetenschappelijke manier beschreven worden. Alle in Mechelen gedrukte boeken en pamfletten uit de periode vóór 1800 werden in 2007-2008 opgenomen in de gratis online databank: www.stcv.be. Daaronder bevinden zich talrijke unieke uitgaven, die tot nu toe nergens anders werden aangetroffen.
De ‘Short Title Catalogus Vlaanderen’ is dé online bibliografie van boeken die voor 1800 in Vlaanderen gedrukt werden. De databank is een belangrijk hulpmiddel voor wetenschappers én voor liefhebbers van het oude boek. Het project wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en maakt deel uit van de werking van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB).
Publicatie ‘Gedrukte stad. Drukken in en voor Mechelen 1581-1800’
Naar aanleiding van het project werd een gelijknamig boek uitgegeven door Uitgeverij Van de Wiele te Brugge. Deze publicatie is vanaf 16 oktober 2010 is te koop op de tentoonstelling. Het boek is ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of bij de Stedelijke Musea Mechelen of het Stadsarchief Mechelen. Kostprijs bedraagt €20 (excl. verzendingskosten)
Lezingenreeks ‘Gedrukte Stad” bij Soirée Lamot’
Op 11 en 25 november en 9 december worden enkele boeiende lezingen georganiseerd in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot. In drie lezingen kom je meer te weten over de overheidsontrole op publicaties, de uitgeverswereld in Mechelen en de geschiedenis van de Mechelse druk.
Praktische info
Gedrukte Stad is te bezoeken vanaf 16 oktober 2010 tot en met 16 januari 2011 en dit van 10 tot 17u in het museum Schepenhuis, Steenweg 1 in Mechelen (maandag gesloten). De toegang is gratis.
Rondleidingen: geleide groepsbezoeken aan de tentoonstellingmogelijk zijn mogelijk (duur ca. 1 uur, prijs: €60, info en reservatie bij UiT in Mechelen).